onsdag 25 augusti 2010

Facebooks patenterade oduglighet
När jag läser intervjun i SvD med en kommunikationsexpert kan jag inte se något annat mellan raderna än att hon ser Facebook som ännu en meningslös distraktion för den majoritet av alla människor som ännu inte vet vad de fått sitt intellekt till.

"Det är kul att ha sin pojkvän man var tillsammans med när man var 14 år som vän på Facebook, men man vet inte riktigt vad man ska göra med honom. Någon dag blir han kanske användbar, man vet inte", säger Stefana Broadbent och skrattar. 

En sekulär människa vet inte ens vad livet är till för, och det är därför datafolket uppfinner så mycket värdelösa tekniska kommunikationssystem för att fylla tomheten. Vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith (en vass tänkare!) stack försiktigt ut näsan och frågade sig om hela den naturvetenskapliga boomen (innefattande datautvecklare) möjligtvis orkestrerades från den mörka sidan, av Djävulen själv. "The Devil is in the details" och vad är en dator, om du tänker efter, annat än ett distraherande plotter av detaljer, statusuppdateringar, och små tweaks för att "personalisera" ditt skrivbord. 

Djävulen har lyckats i sitt splittrande uppsåt den dag du finner dig inlåst i ett ego du har lurats att skräddarsy åt dig själv. Med detta har du också helt skurit av dig från din själ, via är den optimala kommunikationskanalen för att etablera enhet med omvärlden. Ditt fabricerade, falska Facebook-liv är nu ett faktum.

Men det är inte riktigt sant. Kommunikationsexperten i SvD målar visserligen upp en mardrömslik vision (jag tror inte hon är medveten om det själv) när hon deklarerar att telefonen, den äldsta tekniska kommunikationsmanicken efter röksignalen och telegrafen, "är den kanal som ställer störst krav på den andres uppmärksamhet. Den andra personen får avbryta vad de håller på med. Det är få människor vi har en sådan underförstådd överenskommelse med..."

Men vänd på steken! Vi har faktiskt fortfarande en tunn hållhake på verklig intelligens, bortom enradigt twittrande och Facebooks dockskåp av låtsasliv. Om vi bara vågar tänka utanför den låda där den här sk kommunikationsexperten trillat in i. Varför demoniserar hon genuin kommunikation mellan två individer genom att kalla telefonen kravfull?

Är hon en lakej åt den döende västerländska kapitalismen som inte med blid blick åser en anställd i kontorslandskapet lyfta en telefonlur för att ringa ett femminuters privat samtal? Då är det upp till andra att våga sluta vara "lönsamma". Det är bara att reclaima sin genuina individualitet, om den nu inte är hopplöst förlorad eller förtvinad bakom allt ytligt personaliserande av de egna gränssnitten.

*****

Här är det smått fascinerande horoskopet för kvällen då Mark Zuckerberg kom på produktidén "Facebook". Och det är rätt uppenbart vad symboliken säger. En idé sprungen ur en mörk tid av en människa som infekterats av mörkret kommer med stor sannolikhet att innehålla en stor dos orenhet. Facebook fyller ingen funktion för vettiga människor eftersom systemet vädjar till skiten inom oss: smyglyssnaren och spionen. Själva själen i Facebook är sjuk!

Även SvD:s kommunikationsexpert noterar Facebooks koppling till förfluten tid, vilket är den mest lönlösa orientering en människa kan inta. Vi lever många liv och det är ingen slump att hennes pojkvän i 14-årsåldern inte har med hennes  nu-situation att göra! Själen återföds till jorden med en tidplan bestående av flera kapitel. Några enstaka själar har bara ett enda kapitel, vilket kan uttrycka sig som en extremt kort livscykel eller handikapp som reducerar livet till en enda lektion som ska nötas in i grunden. 

Den absoluta majoriteten av själar har emellertid att antal tidigare liv - med alla dess synder och förtjänster - att rekapitulera i detta liv. Och här på jorden rör vi oss i takt med tiden (vilket inte är fallet i alla världar). Den absoluta majoriteten har ingen aning om varför relationer dör och folk skiljs som flugor dör, men det har att göra med att varje själ följer sin egen tidplan.

Helt ovetande har man passerat en gräns och börjat rekapitulera ett helt annat århundrade och tidigare liv. Nu kanske nya människor - egentligen från förr - kommer att introduceras och det tidsfönster som var givet för att lösa livsuppgift med tidigare närstående stängs nu abrupt. Ja, var sak har sin tid! Det här förstår inte längre den sekulära människan vars ego är så uppsvällt att hon tror sig kunna ta över jobbet från Tidens herre själv via sina patetiska planeringskalendrar som det går tretton på dussinet av, i digitalt eller traditionellt utförande.

Det säger sig själv att det gamla kristna äktenskapslöftet, "Tills döden skiljer oss åt", rimmar extremt illa med verklighetens egen beskaffenhet. Men kristendomen hade vid den tiden den började styra och ställa med människors sociala liv sedan länge glömt grundaren Jesus världsbild och målsättning och var nu i pakt med Rom - det världsliga samhället. Den som ville se vad Jesus egentligen lärde ut, fick läsa evangelierna noga och med stor självständighet. 

Sedan väst sekulariserats dumpades kristendomen helt och hållet, och alla incentiv till att söka sin själ försvann. Det är därför vi nu kan klassificeras som ett gäng fallna dårar, vilse i alla våra ytliga kommunikationssystem, skapandes fullständigt meningslösa strukturer i ytans värld. Vilket bortslösat liv det här skulle visa sig vara, när vi ser det "från andra sidan"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar