lördag 1 maj 2010

Stör ekonomi klärvoajans?

Noterar en artikel som legat på Edgar Cayces officiella sajt länge nu. Där ifrågasätts 1932-profetian jag tidigare kopierat och placerat på den här bloggen. Skäl till tvivel på dess riktighet sägs vara att Cayce själv drogs med i den ekonomiska depressionen som drabbade USA.

Han hade just förlorat sitt livsprojekt, ett sjukhus med en sympatiskt inställd läkare som vågade behandla efter hans oortodoxa föreskrifter avgivna under trance. 

"Domedagsängeln" Halali-el antyds nu ha varit en produkt av Cayces förment störda undermedvetna vid den här tiden. 

Tja... Att hopa spekulationer ovanpå ett så föga förstått fenomen som synskhet, förefaller mindre fruktbart. Tiden kommer väl att utvisa om framtidsförutsägelsen slår in. 

Det verkar häpnadsväckande nog som att ingen kan läsa text i USA. Profetian pekade, som jag redan utpekat som en biblicism, mot ett 40-årigt tidsfönster (mänsklighetens goda vilja prövas?) då förändringar skulle ta sin början

Istället verkar alla ha emotsett "jordens undergång" fullbordad inom  tidsfönstret som stängdes 1998. (Därav tvivlen...) 

Men det är således nu, efter 1998 vi ska börja vara riktigt vaksamma på världstilldragelserna. Jag tyckte det var symptomatiskt att världens kraftigaste jordbävning - så länge sådana registrerats med instrument - inträffade 1960, kort efter att Cayces tidsfönster ("förspelet"?) hade öppnat.

Runt 1998 slöts tidsfönstret genom ett vetenskapligt fynd som geologen "Hutton" (pro-Cayce) tillmätte stor betydelse. Sedan jag läste om fyndet har den pensionerade geologen bestämt sig för att tjäna pengar på sina skriverier och låst artikeln, men jag kan citera några meningar ur inledningen:
The Hutton Commentaries (THC) has been saying from the beginning that a shift in the poles of Earth’s rotational axis can only be caused by a significant shift of mass somewhere within our planet. Now, two scientists studying data on Earth’s gravity field have found evidence of just such a mass shift that began in 1998.

Samtidigt är det uppenbart att det pågår ständig jordaktivitet sedan medierna alltmer (allt nervösare?) rapporterar varje medelmåttigt skalv överallt. Tiden får utvisa - som den brukar.

När jag var 20 var Cayce som en gud, vid 50 inser jag att han - utan att vara en gud - var en av de märkligaste människor som levde under 1900-talet. Bortom hajpen och köpslåendet om hans namn - varumärket - pågick verkligen märkliga psykiska processer, vilka han bäst själv beskrivit medan i djup trance.

Se också om BP och oljekatastrofen.


*****
På Huttons sajt hittar jag en relativt ny och publik artikel om planerat dykande invid Biminiöarna efter spår av Atlantis under 2010. Bimini är märkt med den gröna flaggan. Om jag inte missminner mig anser Hutton att van Auken är ute och cyklar i vissa tolkningar av Cayce-materialet - vilket också artikelförfattaren noterar. Biminiområdet som sådant pekade dock siaren ut som viktigt.

7 kommentarer:

 1. I en av parets Hahns böcker talas också om klimatförändringar. De har lagt ut en sammanfattning på sin webbplats: www.hahnbooks.com/1998.htm Vad jag minns så betonas på något ställe att de syner som mediet får se är ett "worst case-scenario" och om mänskligheten vidtar åtgärder så kanske det inte blir så drastiskt som det återges. I boken ifråga står det mera, det som står på nätet är bara ett sammandrag.

  Man kan ju spekulera i om Marie-Louise Hahn undermedvetet har påverkats av Cayces profetior, för säkert har hon hört och/eller läst om dem. Inte för att jag vill förminska hennes mediala gåvor... jag håller bara alla möjligheter öppna.

  Och apropå det... om nu den där Halaliel skulle vara en del av Cayces undermedvetna... frågan är egentligen oviktig tycker jag. Om nu alla mänskliga medvetanden ytterst är förenade med Gud spelar det ju eg ingen roll om den som framför budskapet kallas för "Halaliel" el. för Cayces undermedvetna.
  S

  SvaraRadera
 2. Håller med i det du säger om värsta-scenariot, vilket dock inte är den bild som ges av diskussionen i länken "publik artikel". Där resonerar sig författaren fram till antagandet att det för 12.000 år sedan fanns individer så drivna i någon slags astrologi att de upplevde sig förstå världsödets gång i detalj utifrån stora och svepande rörelser på natthimlen. Fullständig predestination eller determinism på den globala nivån. Svårgripbart material, men samma determinism smyger bakom vårt tal om en stundande "Vattumannens tidsålder".

  Nyss klar med Cayces på sin tid outgivna självbiografi (jag förstår varför, han var ingen stor författare), inser jag att han var ganska rädd för sin förmåga under en stor del av livet. Delvis för att han var medvetslös och helt i händerna på andra och deras ATTITYDER. Om han vaknade med sprängande huvudvärk VISSTE han att någon använt hans förmåga för nå vägar till lätta pengar eller något annat oetiskt!

  Han var verkligen inte en påläst ockultist utan en enkel kristen som jobbade med att integrera en del märkligheter som kom ur hans trancetillstånd. Han tydde sig till sin tros "Kristus" och avböjde att kanalisera "väsen" som spontant dök upp under andra namn. Men var det hans egna kreationer? Det finns spännande berättelser om nyss avlidna som spontant meddelade sig genom Cayce i trance - människor vars existens han inte ens kände till. Bl.a. en skådespelare (som nyss avlidit) som oväntat hoppade in och avbröt en session i ett annat ämne! Skådisen ville prata om sitt. Egocentrismen följer med över på andra sidan!

  SvaraRadera
 3. Inte för att jag, totalt osynsk, är någon expert, men det kan väl ha varit både och, alltså "externa andar" och egen kunskap, fast naturligtvis omedveten och på ett högre plan. I Hahns böcker sägs den Helige Ande vara kanalen som Marie-Louises utsagor kommer ifrån, och den beskrivs som "en allvetande kunskapskälla som likt ett träd förgrenar sig runt jorden". Men det sägs också ibland att det är "själslig kunskap" hos mediet. Och i sista boken har hon kontakt med en s k vishetslärare som kallar sig Aviron. Det är hur som helst intressant det där som sägs om klimatet under deras seans 1997, och det som sägs om Irakkriget (finns en länk på deras hemsida).
  Jag kanske ska påpeka att jag inte känner paret Hahn, så jag är inte ute efter att göra propaganda :-)

  SvaraRadera
 4. Det finns ett uppbåd av intressanta människor i samma anda/tradition som Cayce/Hahns. Jane Roberts "Seth" är en sådan här litterär ström av "kanaliserad kunskap" som jag dock aldrig känt mig motiverad att ta mig an. (Jag orkade inte mer än en volym av Martinus "uppenbarelser" - de var lite väl lika teosofin för min smak.)

  Bilden av kunskapskällan som förgrenar sig likt ett träd är stark, så stark att redan Jesus använde den, "Jag är Trädet, ni är dess grenar." Har ofta misstänkt att "jag" ska fattas som det djupare Självet snarare än den personlige Jesus.

  Samma träd (med rötterna uppåt) hade inte långt före Jesus födelse beskrivits i indiska Bhagadvad Gita. En arketypisk bild med andra ord! "Kunskapens träd" i Paradiset är av en annan sort. Det uppfattar jag som det diskursiva intellektet. Merkurius/Hermes = Ormen!
  :-)

  SvaraRadera
 5. Är inte kabbalismens träd likadant?
  /Artimes

  SvaraRadera
 6. Har läst en eller två böcker om kabbalismen men är för dåligt insatt i systemet. Men det är inte mycket till träd tycker jag, snarare ett symmetriskt ramverk med linjer som åskådliggör ett metafysiskt system.

  Ytterst sett kan man förstås uppleva varje system som beskriver emanationer (utflöden) från Enheten i en graderad eller sjunkande ordning som en trädstruktur. I vissa system passar liknelsen med trädet bättre än i andra...

  Det upp-och-nedvända trädet från indisk tradition hittade emellertid i urvattnad form in i datorvärlden. I gamla Windows Explorer (Utforskaren) kunde man begrunda varför roten var på topp och "trädet" växte nedåt och förgrenade sig i kataloger/foldrar och sub-kataloger...
  :-)

  SvaraRadera
 7. Tack, faan vad beläst du är! Å en spännande blogg kul att gå in här.

  Hälsningar Artimes

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.