lördag 17 april 2010

Visionen om Flygplatsen & Labyrinten


Jag kortade och putsade ett gammalt inlägg och sände till Newsmill. Jag kan förstå motiveringen till avslaget, en alltför löslig anknytning till deras ämne för dagen, "vulkanutbrottet på Island". Samtidigt faller ett löjets skimmer över avslaget när man ser hur alla tidningsrubriker ser ut.


Jag tror inte Newsmills redaktörer om särskilt mycket alls, om sanningen ska fram. Där satt någon utan kontakt med sitt inre bildseende, en fattig människa. Läs den kortade versionen och avgör själv hur långsökt kopplingen är mellan drömmen och den nya händelseutvecklingen i väst.

*****

I en remarkabel nattdröm sommaren 2007 befinner jag mig på en flygplats. Platsen är typisk för den flygande förbindelselänken mellan gudar och människor, Merkurius/Hermes, och för hans positivt polariserade hemmabas, Tvillingarnas stjärnbild. I Babylon kallades gudarnas budbärare Nebu, ett annat namn för samma planet.

I drömmen är jag är en av många brunfärgade människor som står i kö för att checka in. Eftersom flyg och himmel associeras med blått och andlighet tolkar jag (inte särskilt kontroversiellt) de bruna resenärerna som jordnära, markbundna eller materialistiska.

Men så lösgör sig en del av mig och svävar några meter upp i den spatiösa flygplatsen, ovanför hela kön. Jag är en frisjäl, en observatör! Men jag är samtidigt i min "bruna kropp"!

Mitt markbundna jag uppmärksammar en flygvärdinna som sköter incheckningen. Jag fascineras av hennes pigga men outgrundliga bruna ögon. Som jag gjort genom åren då jag känt mig säker på att ha intuitivt veta en persons stjärntecken, dristar jag mig till att gissa hennes.

"Är du född i Kräftan?", frågar jag. "Nej, jag är Tvilling", svarar hon, kort och sakligt. Generad av att ha missat en gissning jag var säker på överväger jag att rationalisera utsagan genom att peka på det faktum att Tvillingarna just föregår Kräftan i zodiaken.

(En planethop i angränsande tecken kan ibland leda till fel men ändå på ett djupare plan rätt gissning.)

Men just då börjar flygplatskön röra sig framåt. Jag inser att det är fel tid och stå och tala om struntsaker. Nu stiger min frisjäl uppåt, lösgör sig från kroppen, och betraktar scenen från ett fågelperspektiv.

Jag kan se över väggarna i flygplatsen, vilka bara är 2-3 meter höga, och ser nu vad som väntar flygpassagerarna bortom incheckningen. Bortom den stora transithallen kommer resenärerna inte alls att nå gatewayen och flygplanet, utan gå rakt in i en komplex labyrint! Först när de klarat den väntar långt bort i fjärran flygplanet som ska ta dem till deras destination.

Jag vaknar.

*****

Ganska direkt såg jag kopplingen till en bok jag hade börjat läsa av djuppsykologen James Hillman, "The Dream and the Underworld". Där nämns Merkurius (grekernas Hermes) i egenskap av psykopomp, själarnas vägledare ner i Underjorden.

Man kan betrakta flygvärdinnan som en representant för den silvervingade Hermes där hon instruerar passagerarna om nödåtgärder i händelse av problem under flygfärden! Flygvärdinnan är vår psykopomp och sörjer för våra själar under resan över stora vatten, till "andra sidan"!

De uråldriga djuppsykologiska motiven finns med även i vår rationella värld, men idag är människor så egocentrerade att de inte längre ser att hela livet konstrueras utifrån den tidlösa arketypiska dimension själen under natten står i obehindrad kontakt med!

Något år senare bekräftas min spontana association av flygvärdinnan med Hermes i Hillmans bok när jag läser en tysk folklivsforskare, Edgar Herzog, och hans morbida "Psyche and Death" (1960):

"Depth psychology owes much to Kerényi for his elucidation and interpretations of the psychic symbols in myths. He has shown that the ancient spirals and mazes found all over the world are early attempts to give form to the idea of the underworld. The spiral is both a topographical map of the underworld and a symbol of the meaning of the underword - that is, death itself."

Bortom incheckningsdisken således "ancient spirals and mazes" - labyrinten! Ganska häpnadsväckande exakt, när man tänker på det! Arketyperna existerar verkligen.

Jag hade aldrig läst ett ord om Hermes/psykopompen och kopplingen till just labyrinten före Herzog och aldrig heller tänkt på döden i termer av en labyrint. Men nu förstår jag bättre hur man kan se hela vårt liv på jorden i termer av "död" (vilket den tidiga kristendomen gjorde). Först när man får vingar och flyger som frisjäl ser man hur jordmänniskorna (de brunfärgade) snubblar och famlar som råttor vilsna i en labyrint.

Naturligtvis har jag funderat på om drömmen förutspådde den ekonomiska krisen (symbolisk "död") ett år senare, och flygindustrins kräftgång (apropå gissningen på Kräftans tecken). Men det förefaller vara en marginell aspekt - hur fascinerande än dramat är som faktisk indikation på att de "jordbruna", materiella charterresenärerna är på väg ner i dödens labyrint förr de får tillfälle att åter ta till vingarna. (Först labyrint, sedan flygplanet.)

Att drömmen kunde läsas som domsord över den förorenande västerlänningen som flyger runt världen insåg jag nästan direkt. Men vad ska man säga idag, när Naturen via en enda riktad punktinsats visat vad hon tycker om människans jetflygande kors och tvärs utan några som helst verkligt trängande skäl? Besatta upplevelsenarkomaner, det är vad västerlänningarna varit en längre tid nu.

Koden i drömmen är tydligen labyrinten. Efter den död väst nu kommer att genomgå när mer än den isländska vulkanen vaknar till liv på jorden kan vi hoppas på en ny värld, baserad på intelligentare värderingar. Människan kommer att kunna flyga igen, men kanhända på ett annat sätt. Andligen.

Gott folk, det är slut på chartersemestern och den importerade exotismen - flygfrakt av minsta tomat och mango. Nu biter konsumtionssamhället i gräset. Den blev en religion i sig och det tolererade inte den intelligenta skapelsen. Den västerländska cirkusen i ett allt hårdare och hetsigare tempo hade tappat all mening i vilket fall. Ganska skönt att få varva ner, faktiskt.

*****

SvD visar en bild från Heathrow, London, som - faktiskt - är väldigt lik flygplatsen i drömmen. Men de här transithallarna har en tendens att likna varandra...

Ursprungligen från den 12 augusti 2009 och då också med ett resonemang om astrologin ("Drömmen om en merkurial själ")
Se också "Island & Harmageddon" som länkar vidare till en profetia om Harmageddon från 1934. Inte lika gammal som Ragnarök visserligen, men med ett mer globalt grepp.


SAS varslar till följd av stiltjen i den hetsiga sfären (Expressen).


1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.