måndag 29 november 2010

Wikileaks = Antikrist

Enligt SvD:s enkät efter WikiLeaks stöld av sekretessbelagd diplomatkorrespondens anser 60% av de röstande svenskarna att tilltaget är riktigt. 

Den ringa människan, som bygger sitt liv på enstaka nyckelord som "frihet" eller "yttrandefrihet" eller den patetiska antropomorfismen "information wants to be free", saknar intellektuell kapacitet att förstå destruktiviteten i sin egen gränslöshet. (Jfr dock bloggdevisen ovan!)

Jag ger i samma andetag oändligt lite för fundamentalistiskt kristna som inte förstått att de apokalyptiska passagerna i Nya testamentet syftade på författarnas egen samtid eller mycket nära förestående framtid. Utan bildning är det lätt att fortsätta läsa texterna med enbart trons men inte historiemedvetenhetens ögon. 

Men likväl menar jag att, om historien är cyklisk, vilket all högre bildning (bortom den materialistiska naturvetenskapens trånga förståelsehorisont) omvittnar, står vi nu inför en liknande situation som under det 1a århundradet. Julian Assange skulle kunna inneha en historisk funktion motsvarande den förväntade Antikrist - Satan själv - som den kristna traditionen broderat på - en karaktär som innan den Stora Striden skulle presentera en falsk version av sanningen. 

Det är inte förvånande att 60% av de sekulariserade och naiva svenskarna omedelbart tycker första bästa språkrör för "informationsfrihet" är världens frälsare. Själva gripna av den transpersonella kraft som vi kan kalla Satan eller det ontologiska Mörkret, förmår människan inte göra korrekta signifikationer, inte läsa tidens tecken. Svenskarna (och världen i stort) är precis lika begåvade inför Assange som tyskarna var inför Adolf Hitler.

Vänta och se.

*****

SvD: Bildt uttalar sig
DN, Expr: Om innehåll i läckan

Se även: Assange, den läckande.

Tillägg 101129:

Väntan blev inte lång. Expressen om krav på att WikiLeaks ska stämplas som terrororganisation och utredning av möjligt lagbrott från Assanges sida.


8 kommentarer:

 1. Visst har civilisationer genom historien uppvisat många cykliska beteenden, samhällscykler så att säga. Kanske kan man se samhället som en organism som ofta utvecklas efter vissa mönster. Men om man nu ska blanda in gamla sagor i ekvationen, vilket jag anser befängt, så kan det lika gärna vara Dick Cheney eller Bush som är satan och spritt en falsk version av sanningen innan den stora striden :).

  I mina ögon är sålunda Assange en hjälte som utan att vinna något själv annat än publicitet och efterlysning av alla världens länder, och i syfte att avslöja de falska sanningarna, offrat sig själv. Kanske är han enligt ditt resonerande den nya messias? Jesus kristus återuppstånden? Nä... stäng igen den där gamla sagoboken nu och börja lev ett vettigt liv, för det är inte säkert att du får nått mer när det är slut.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om att vi måste vara kritiska mot all information som florerar på nätet. Det kan mycket väl vara så att Wikileaks har onda avsikter, men i den globala, politiska debatten måste man väl ändå säga att den här typen av nyhetssläpp utgör en motvikt? Vi som informationsmottagare måste ju välja vad vi gör med information och visst kan vi välja att se antingen Assange eller Obama som frälsare/antikrist. Eller så väljer vi att vara vår egen frälsare och ta vårt ansvar i den mänskliga utvecklingen.

  SvaraRadera
 3. Så bakom alla dina besvärliga ord säger du att du hellre blir ledd genom mörkret av dina förtroendevalda? Tillbaka till tankehörnan och fundera vidare, Ögat.

  När du sedan kommer tillbaka så vill jag, som självutnämnd talesperson för de sekulariserade och naiva svenskarna att du, självklart i enkla ordalag, förklarar varför du tycker som du tycker. Det du skriver här ovan är nämligen till syvende och sist bara: Detta är inte bra, historien upprepar sig och 60% är idioter.

  Så om du prompt ska blogga, säg något om den riktning du hellre skulle se, eventuella personligheter som Ögat ser som givna ledare, samt trosföreställningar som är mera fruktsamma än fundamentalistiska kristendomen. Till exempel. Så sluta gnissla och visa vägen.

  SvaraRadera
 4. @"I mina ögon är Assange en hjälte"
  -Och i mina en psykologiskt extremt störd människa (förstå effekten av hans uppväxtmiljö) som är ute på en symbolisk "killing spree" som bara råkar ha en fernissa av "whistle blower".

  Din kommentar om "sagor" antyder en bristande vana med poesi eller litteratur. Ordet är "metaforik". Ontologisk ondska är för övrigt en helt rumsren intellektuell diskussion sedan Förintelsen.

  Att ta ansvar, håller jag med dig om. Det här inlägget lyfter därför möjligheten att Assange är mentalt störd och att han troligen inte ens själv förstår konsekvenserna av sitt korståg mot något som ligger djupt i hans psykes innersta.

  @ottergren. Enligt det ovan sagda utgår min analys från vad som är känt om människor som flyttat / upprotats alltför många gånger i sin barndom, som Assange. Den framlidna men på sin tid och sina håll uppskattade artisten Eddie Meduza är ett annat exempel på vad som händer när en människa konstant upprotas under barn- och ungdom.

  Mänsklighetens psykologiska blick är emellertid så dunkel att få tycks ha sett Assange för vad han är, en patologisk rättshaverist. Han är en "loose cannon" som skulle kunna trigga internationella otäckheter. Därav mitt bruk av symbolik hämtad från Mellanöstern, en subtil koppling ovanstående kommentator missade.

  SvaraRadera
 5. Jag kan inte bestämma mig för om Assange är en störd, upprotad människa som kämpar i offentlighetens ljus mot sina demoner, men jag tror att det är en möjlighet, liksom för många, många andra idag. Strålkastarljusen lyser i massmedias alla möjliga absurda, hemska, cyniska och löjliga sammanhang, på de som försöker döda eller älska nånting inom sig de inte förstår, ofta utan att inse att det är sitt inre de lever och strider i.
  Givetvis är detta underhållning idag, allt är underhållning idag. Total förvirring, hur väl sminkad eller utstyrd på annat vis den än är, är underhållning. Så ser "logiken" ut.

  SvaraRadera
 6. @"allt är underhållning idag"
  -På pricken rätt formulerat!

  Och jag tror det är överflödet av information i IT-eran som inneburit ett "overload" i det västerländska psyket.

  Därav den nya sjukdomsgruppen, konspirationsteoretiker. Klentrogenheten som nått det paranoidas gräns är den västerländska kollektivsjälens desperata försök att undvika total sinnessjukdom genom att söka underminera varje påstående som inte stämmer med den bild man - mödosamt - lyckats etablera som sin egen fasta mark.

  Och hej, här kommer då Wikileaks med biljarder ytterligare dokument för att hälla mer bensin på den eld som redan brinner! Info overload!

  Assange kan mycket väl vara en av den yttersta tidens kanske flera personifikationer av Antikrist - Världens förnekare. Antikrist ser jag som den mytologiserade antitesen till det som har haft sin tid, en otacksam och helt negativ roll (hans livsöde är tragiskt, ren skit). Därefter kommer syntesen, som i med mytspråket är Kristus återkomst till jorden.

  Är vår värld en idéstyrd värld (som Platon sade), är inte "vetenskap sann och religion falsk" utan ALL mänsklig strävan ett uttryck för samma underliggande logik. Det yttre formspråket duperar bara den oerhört ytliga människan.

  Dessa förhållanden har svenskarna, världens mest sekulära (och från sanningen längst fallna) folk svårt att förstå. Trots att många är tekniskt lagda och därmed borde känna till matematikens anspråk att synliggöra tillvarons "dolda strukturer" - Platons gamla "idéer"!

  SvaraRadera
 7. Hej igen från samma anonym som skrev ovan.
  Efter att under lång tid ha gottat mig i konspirationsteorier tänker jag i banor av att detta, konspirationsboomen o wikileks, kanske är delar i nån slags kosmisk balanseringsprocess eller dylikt.
  Ibland funderar jag också på om inte nåt slags klimax, innan omstart eller absolut avslut, är just den fas vi nu befinner oss i (själsligt eller apokalyptiskt/konspiratoriskt inspirerad där, det ver jag inte). Angående den själsliga nivån (och inte den materiella upplevelsen) så är ju den den egentliga världen, vilket vi nog bägge är medvetna om.
  Visst är det lägligt med sånt som 2012-hypen med anledning av vad jag skrivit ovan, men det är nog bara en, förhoppningsvis, medvetandehöjande symbol, för vissa, i en tidlös spiral som kanske..guidar själar vidare?? Eller nåt sånt.
  Döden är hur som helst illusorisk, jag tror hela upplevelsen handlar om det vi kallar själen/medvetandet, och dess färd och utveckling. Kan denna turbulens vi är inne i nu (är vi inte alltid inne i turbulens som kroppsvarelser?), eller "2012", väcka och bistå där så är detta åtminstone lite gott i mina ögon.

  SvaraRadera
 8. @"delar i nån slags kosmisk balanseringsprocess"
  -Det är den tanken jag fastnat för i mina försök att förstå 1934-profetian från den bevisligen psykologiskt mycket udda Edgar Cayce (1877-1945).

  Orden om "emissaries...wage war in the air with those of darkness" kunde visserligen fattas som "Stjärnornas krig" redan på 1930-talet (Blixt Gordon och annan tidig science fiction) men av kontexten inser man att det är en metafor som lika gärna kan röra "etermedierna" (en annan metafor!) och därmed kanske bättre än någonsin vår tids luftburna (trådlösa) internet!

  Bara mina 2 cents...

  SvaraRadera