söndag 3 maj 2009

Kontraproduktivt Jesus-buller



(SvD 090502)


Jag passerade två tåg med massor av Jesus-skyltar och segment av bullriga talkörer under en promenad i Stockholm city på lördagen. Tanken kom för mig, hur totalt stick i stäv dum kollektivmentalitet går mot det Jesus lärde ut.


Kollektivet är den största fienden till individens utveckling av egen intelligens, hennes eget andliga uppvaknande! Och utan egen intelligens, ingen chans att förstå hur Världssjälen (intersubjektivt medvetande) fungerar! Allt hänger på att var och en, varje individ, för sig själv vaknar ur sin sömn. Kollektivism, oavsett ideologi eller föreställningsvärld, är inget mer än en zombie, ett dödkött som vältrar sig fram i sin egen sak1.

De larmande och sjungande Jesus-demonstranterna fjärmade sig i själva verket från det de demonstrerade för! Kalla det en rekyl.

Kollektivism driver människan in i hennes biologiska system, medvetandet kidnappas av hennes lägre instinktiva semi-medvetna system - de som är anpassade för ett liv på savannen eller i djungeln, men inte för "Guds barn", dvs andevarelsens högre medvetandestrukturer. (Ska vi vara noggranna är andevarelsen den "högre medvetandestrukturen", men alla positiva utsagor tenderar att flyta...)

När Jesus talar om anden som den "stilla inre rösten" är det en påminnelse om att intelligens är ytterst sårbar när den tvingas samexistera i en högbrusig, hormonstinn fysisk kropp!

Det är inte underligt att mänskligheten ännu är en art som vars utmärkande drag är idioti. Jag tror nu inte mänskligheten kommer att överleva sig själv, men hade den gjort det, skulle man kanske kunnat ha tänka sig att "det högre medvetandet" evolutionärt behövt några tusen år till för att stabilisera sig i det mänskliga värddjuret.

Skrivspråken är cirka 5000 år gamla, och flera folk nådde nästan samtidigt detta kulturstadium. Indisk tidsålderslära placerar entydigt "den mörka tidsåldern" Kali Yug vid den här tidpunkten. Enligt tidsåldersläran har den nuvarande mänskligheten några hundra år kvar innan en ny guldålder anländer, och med den en helt annan mänsklighet (en ny busslast turistande själar som ska pröva det här kretsloppet).


Jag är inte säker... Vad om den självdefinierade Ande som är basen för det unikt mänskliga får nog och helt enkelt lämnar jorden, säg år 2100, och låter de som lämnas kvar regrediera? Tänk: Apornas planet.

"Vinden/Anden blåser som den vill (fri vilja), och du vet inte varifrån den kommer eller varthän den går. Så är det också med var och en som är född av Anden", säger Johannesevangeliet.


*****

Huset har många boningar och det går att dra gränslinjer och definiera fenomen på många olika sätt. Ur ett perspektiv verkar det faktiskt finnas större skillnader inom mänskligheten än mellan människan och vissa djurarter.

Detta går emot kristendomens exklusivitetsanspråk för människans vidkommande, och definitivt emot socialismens och den sekulära modernismens stöld av kristendomens upphängning (bokstavligen!) vid människan, korsfäst på världens fyra väderstrecksarmar. Kort och gott: västerlandets och även alla "primitiva folks" tendens att sätta sin egen art i centrum kan vila på falska grunder, på en ogrundad egenkärlek (antropocentrism)!

Men tanken om de godtyckliga demarkationslinjerna stämmer utmärkt med Platon och indisk filosofi. Vissa människor faktiskt både tänker och beter sig mer som djur än "människor". De tillhör troligen "djurriket", som om själar kan oscillera mellan olika skapelseordningar, och ännu inte ha bestämt sig om de föredrar djurens värld framför människornas.

Tanken är otänkbar t.o.m. för många reinkarnationister, men den påfallande ojämlikheten mellan individer t.o.m. inom en och samma mänskliga familj ger en intuition om att själar från de mest skilda håll kan strömma till för att fylla det tid-rummet erfordrar.

Det intressanta är att egot (en imaginär produkt som människohjärnan tillhandahåller och tillika en ackulturerad mental produkt) mörkar fakta, så att alla dessa inhoppare från djurriket faktiskt tror de är mänskliga närhelst (inte ofta!) de söker vara lite introspektiva, fast vad de gör för en utomstående mest liknar instinktivt djurbeteende: 100-procentigt fixerade på yttre mål vilka djuret inom dem söker erövra.

Ja, inte ens en kristen står höjd över misstanke om att vara ett maskerat djur om hennes målsättning är att värva andra för sin sak! Där två eller tre församlas, där är jag med er, lovade Jesus enligt Bibeln, men på vilket sätt man skulle samlas framgår inte av textstället.




Man kan misstänka dessa "gränsfall" för att vara djur i människokropp, de som inte lyssnar ordentligt på livet om den inkommande information "hotar" de åsikter man redan köpt. Mörka moln i förståndet är klara tecken på att djurinstinkten tagit över. Vetenskapen talar om ADHD och allsköns biokemiska obalanser. Men det är för att den inte har en suck om hur Verkligheten är beskaffad.

Jesus sade: 'Välsignat det lejon som en människa förtär, så att lejonet blir till människa. Och förorenad den människa som ett lejon förtär - och det lejonet blir till människa.'

Thomasevangeliet logion 7


DN, SvD


Ett relaterat inlägg: Som en insekt...

_____

1.
Se min astrologiska analys av Socialdemokratiska arbetarpartiets grundande som ett uttryck för gruppegoism.

8 kommentarer:

  1. Stick i stäv med vad Jesus lärde?
    Nej, gemenskapstanken präglar ju var enda sida i bibeln! Därav alla kyrkor som bildats ända sen lärjungarnas dagar. Menar du att lärjungarna aldrig förstod vad Jesus menade? I motsats till tanken om individens egoisiska självförverkligande handlar Jesu lära mer om självförnekelse och att sätta andra främst. "Det är saligare att ge än att få".

    Läs apostlagärningarna för att få en bild av en underbar gemenskap som var otroligt speciell för sin samtid.

    SvaraRadera
  2. Har du ens läst Bibeln? När dom skulle sammanställa Bibeln så verifierades allt som står där med tre olika källor och vittnen, Thomasevangeliet som inte platsade Bibeln

    SvaraRadera
  3. Urkristendomen hade två sidor, en extern (exoterisk) och en esoterisk ("Till dem därute ger jag bara liknelser, men till er i den inre kretsen...").

    Bilden av den judiske skrivaren avser påminna om att själens upphöjelse alltid börjar med individens enskilda fördjupande och öppnande sig mot sitt slumrande högre medvetande. (Augustinus: "Gud är mig närmare än min egen halspulsåder.")

    Massupptåg arbetar efter en helt annan modell som begränsar sig till maktuppvisning i denna världen. Tänk styrkedemonstration med raketramper som körs genom Moskvas gator under kommunismens dagar, eller dessförinnan tågande romerska trupper. Eller en catwalk!

    Men...don efter person. Som jag säger är mänskligheten ännu långt från vad den skulle kunna bli...

    SvaraRadera
  4. goodnoah.com: Din fråga är en logisk kullerbytta. I Bibeln sägs inte ett ord om några metoder med vilka urvalet av texterna till densamma gjordes.

    Och fundera kring dina informationskällor innan du bestämmer dig för varför Thomas sorterades bort! Du tror inte att det kan ha haft att göra med politiska maktstrider mellan Rom och den ursprungliga judisk-kristna (icke-paulinska) traditionen som etablerade sig i Egypten? (Thomasevangeliets författades troligen i Syrien.)

    Bortsett från ahistoriska fundamentalister och inom lutheranska motståndsfickor, anses idag Thomasevangeliet vara det kanske äldsta textuella vittnesbörd om Jesus historiska existens som har hittats, och en indikation att hans undervisning ursprungligen traderades som "ord att ta till sitt hjärta".

    De 114 ordstäven utan ramberättelse uppvisar en litterär primitivism som tyder på att de logiskt tillhör ett TIDIGARE stadium än där det började kännas angeläget att skriva en berättelse om Lärarens liv. Och du vet, att när fokus glider från sakfråga till person, då har något gått förlorat...

    SvaraRadera
  5. Märkligt att en person som är så lärd i ordkunskap att man gång på gång förlorar sig i resonemanget inte grundar sitt budskap på vad som står i Bibeln... Till nästa gång läs igenom Skrifterna så kanske du på vägen får upp ögonen för vad kristendom egentligen handlar om...

    SvaraRadera
  6. Gud välsigne Dig! Kärlek och frid över ditt liv...

    SvaraRadera
  7. Kristi kyrka är hans kropp i världen. Att vara kropp tillsammans är inte kollektivistiskt. Kroppen har många olika delar och alla behövs, men ingen kräver att ett öga och en fot ska vara lika och ha samma uppgift. Detta skriver Paulus om. Människan är skapad till Guds avbild och som sådan är hon skild från djuren. Men människan har också blivit mer "omänsklig" genom sin synd. Men om man tror att detta har att göra med kropp och kroppslighet tror jag man hamnar snett. Människans ursynd, att göra sig själv till Gud är i allra högsta grad en "andlig" synd. Gud har skapat oss som de lite småkorkade (i förhållande till sig) däggdjur vi är men han älskar oss som vi är. Att försöka ändra på det på egen hand är att återigen försöka gripa frukten från kunskapens träd för att försöka bli lika Gud, inte av kärlek till honom utan för att upphöja oss själva. Det människorna i Jesusmanifestationen gjorde däremot och som du föraktar, att lovsjunga Gud tillsammans, är människans uppgift, mål och livets och evighetens mening. Vi påverkas av dem vi är tillsammans med. Tillsammans med Gud och andra kristna kan vi växa i tro och med Guds hjälp även om han så vill i klokskap. Men intelligens och andlighet är bara farlig om den får oss att tro att vi kan klara oss utan Gud (och kyrkans gemenskap). Det om något är dumhet! Att tro att man kan klara sig själv är högmodigt, inte intelligent. (Tro mig, det är mammas gata för mig, jag har varit där!!)

    Eftersom Gud vet hur kroppsliga vi är tror jag att han uppskattar när 18 000 faller ner på knä inför honom i Kungsträdgården. Med kroppen visar vi för Gud, varandra och oss själva vad vi tror. Fall ner inför Jesus du också och lär dig mer om honom genom (den kanoniska) bibeln. Bara för att något handlar om Jesus är det inte säkert att det är sant. Jag föredrar att bygga min bild av Jesus på de skrifter som kyrkofäderna sade var uppbyggliga, eftersom de hade fått budskapet direkt från apostlarna som hade fått det direkt från Jesus själv. Jag läser teologi nu och den påstådda förändrade synen på Thomasevangeliet är inget jag känner igen. Det är en gnostisk skrift influerad av hinduiskt tänkande och i den mån det kan vara något i den att ta till sig så måste detta sållas ut med hjälp av Bibelns texter eftersom att de är "kvalitetscertifierade" av den tidiga kyrkan.
    Läs övriga evangelier och jämför samt ha i huvudet att gnostikerna menade att kroppen och skapelsen var ond, trots att det står att "Gud såg att det var gott" när han hade skapat allt. Lycka till, "den som söker finner" står det också!

    Gud välsigne dig!

    SvaraRadera
  8. Anonym (3): Tack för en reflekterande kommentar! Med risk för långrandighet kommer jag att svara utförligt (2½ A4-sidor) och i klartext utveckla några tankar som låg inbäddade i inlägget.

    Massdemonstrationens kontraproduktiva inverkan på deltagaren var en helt seriös iakttagelse: Är inte människans högre fakulteter i princip utslagna i dagar efter att via det grekerna kallade "sympatheia" - samsvängning - tvingats in i det grovt somatiska medvetandet via gruppminglande? Vem, väckt i anden, har inte, likt Jesus, känt "kraften gå ur sig", i folksamlingar? Aldrig känt sin stofthyddas vatten svara mot vatten i närheten av strömmar? Den väckte lever under sina återstående dagar liksom i två världar. Anden är villig, men köttet är svagt.

    Det är ingen slump att den eremitiska eller asketiska kristendom som rotades i Egypten kan misstänkas gå tillbaka på Jesus egen lära, den han gav "de utvalda". Jesus egen lillebror Jakob den Rättfärdige, som tog över ruljansen efter ledarens hastiga frånfälle, visar enligt noteringar hos patristikerna tydliga tecken på en asketisk, helig livsstil. För Jesus och hans närmaste var det på inget sätt förmätet att tro människan hade det i sin makt att fullkomnas. "Vet ni då inte att ni är gudar i vardande?" NT är till bredden fylld av avhuggna rester av det som en gång var Mästarens eget program! Men det krävs extrakanoniska källor för att åter få syn på detta.

    Världen och anden ÄR fiender, och hur mycket kyrkan i Rom än redigerade de fyra evangelierna under framhamrandet av det vi känner som den kristna åskådningen, kan man ur religionshistorisk synvinkel vara övertygad "hatet" till denna världen går tillbaka på Jesus själv.

    Inte hat som ett självändamål, utan som en teknik för att alstra erforderlig energi för att totalt bryta igenom det lägre, "köttsliga" sinnets sätt att dikotomisera och nå ända in i visdomens hjärta. Det kärva Thomasevangeliet bekräftar att Jesus ambition var att öppna de lyssnande för livets transcendentala dimension ("himmelriket"), och Dödahavsrullarna visar att den judiska bortomvärldsligheten ("andligt självförverkligande", "helgande") redan hade minst 150 år på nacken.

    Bak skrivarens (se bilden i inlägget) dedikation döljer sig en meditation som kan leda till att himmelrikets dörrar öppnas redan medan du är detta livet. Men vilka kom snart att bekämpa denna ursprungliga judisk-kristna insikt om inte de västkristna! Ack, hur snar var inte kristendomens urspårning! Jerusalems fall år 70 var i mina ögon spiken i kistan för det Jesus lärde ut. Vitt skilda traditioner spreds i de fyra väderstrecken och alla var inte av samma näringshalt.

    Hur man sedan kartlägger verkligheten inom anden (i himmelriket), det är metafysik och inget som med vetenskaplig metod kan avgöras från den här sidan. En del studerar själva genom meditation och yoga, andra följer föregångares presentationer och lärobyggen (auktoritetsargumentet, som du bekänner dig till). Magin är att "Faderns hus" inte bara har många rum, utan att varje enskild ansträngning verkar som surdeg och får bygget att utvidgas och förgrena sig och bli till ytterligare rum. "Den som inte är emot mig, är för mig."

    Katolske mystikern Teilhard de Chardin såg häri en tillväxt i NOUSFÄREN - medvetenhetssfären - vilken han likställde med Kristusväsendet (sanningen är ju att den kopplingen till nyplatonisk filosofi och Den Enes första hypostas Nous gjordes redan av kyrkmännen i senantiken sedan den ursprungliga jude-kristna världsbilden glömts bort).

    Kristen bekännelse av valfri modell kan sägas representera ett musealt rum i detta ständigt växande och allt komplexare väsende som är den kosmiska Kristus (nu är vi långt från frågan vad den historiske Jesus kan ha lärt ut som metod för att komma i kontakt med sitt högre medvetande, sin personliga inre Fader).

    Och Paulus var inte tappad bakom en vagn, innan hans kätteri mot Jerusalem och de äldste lärde han ut den ursprungliga judisk-mystiska versionen av samma modell: "Till dess Kristus blir allt i alla…" Den kosmiska medvetandeutvidgningen har då ett slut i tiden. Jfr samtidens sekulära Big Bang där utvidgningen på halva resan stannar av och en kontraktion påbörjas. Herakleitos hade redan sagt det på 400-talet fvt: "Vägen upp och vägen ned är en och densamma."

    Kristendomen har sedan den nådde statskyrklig status i Rom lidit av sitt exklusivitetsanspråk (romersk imperialism). Grundarens intention var nu förlorad och Paulus skuldtyngda tolkning av avrättningen som det som friköpte honom (och via implikation alla andra) som det centrala! Sant att synden existerar, men var och en måste arbeta på sin egen frälsning (Paulus)!

    Exklusivitetsanspråket förblindar kristendomen för det större spelet i tiden. "I min Faders hus finns många boningar." Den enda Vägen handlar inte nödvändigtvis om kristendomen utan den Ande (Världssjälen, i indisk filosofi: Purusha) för vilken kristendomen bara är ett av många historiska uttryck.

    Inläggets följande spekulativa resonemang kring transmigrationen provar att flytta pappersväggarna lite hit och dit inom Anden, inspirerat av det citerade jesusordet från Thomas.

    Det är samtidigt här inlägget på allvar börjar flyga under den samtida kristnes radar, eftersom kristendomen är en blandning av den historiske Jesus lära - som den skymtas här och var i NT - och 1700 år av kristet teologiserande och anpassande den "politiskt inkorrekte" Jesus till ett mondänt leverne.

    Jag har i andra blogginlägg snuddat vid antikt material som antyder att Jesus egen världsbild innefattade transmigrationsläran, antytt bl.a. i hans löfte till lärjungarna att visa hur "Guds änglar rör sig upp och ner över ben Adam (mänskligheten)". Själv teologie studerande vet jag att kristendomen tappat förståelsen av innebörden i detta textställe och överhuvud avsevärda delar av den världsbild Jesus själv lärde ut. Thomasevangeliet var ett obetalbart fynd som låter en nutida anhängare av Jesus förstå hur mycket närmare österlandets läror Mästaren själv stod än den senare kristendomen.

    Men du har säkerligen helt rätt i att Gud uppskattar allt, inklusive en massdemonstration (på denna tidens grovt fysiska sätt) som varande Gott. Det är bara i denna världen kropp/ande-dikotomin bereder människan ett problem, och det är därför mitt inlägg till del sökte påminna om var den kvalitativa verksamheten bedrivs.

    Aldrig sälja sin själ till världen. Sådant har för mig Mästarens bud alltid varit (ett fullständigt ohanterligt bud skulle det visa sig när kristendomen blev bekväm och världsanspassad).

    Därmed ger jag rörelsen Transcendental Meditation (TM-rörelsen) rätt i deras 1970-talsslogan: "Om 10% av mänskligheten började meditera, skulle alla krig på jorden spontant avstanna." Den tanken var mer i linje med den historiska Jesus undervisning (och de fragment som rätt förvaltats av kristendomen), än kollektiva manifestationer av dött kött och några banderoller. Jag vill inte påstå att jag, som du menade, uttryckte förakt för den kollektivistiska manifestationen. Jag talade om kontraproduktivitet och den rekylverkan världens buller har på den "inre stilla rösten". Den kristne borde veta bättre än att anamma den per definition dumma, och zombieartade kollektivismen! Det är när den kristne beter sig som en romersk här, vi vet att det inte är Jesus lära vi ser i rörelse.

    Men allt är så komplext! I den mån någon enda ser ett plakat med krypticismen "Jesus är livets bröd" och finner detta vara ett mysterium som måste knäckas, går hem och påbörjar ett ingående studium av antik symbolik, då har väl ändå en massdemonstration fyllt en funktion! Här ställs då varje kalkyl om effektiviteten hos massuppbåd av det slaget mot det esoteriska resonemanget om att 99 får inte spelar någon roll förrän det 100e återbördats till flocken! Och det är sant, Nousfären kommer att fortsätta växa intill Omegapunkten, men inte på det simplistiska viset att alla ska samlas in i samma rum utan genom att Anden blåser vart den vill. Och man vet aldrig varifrån den närmast kom och varthän den härnäst ämnar sig…

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.