tisdag 5 maj 2009

Den humoristiske fruktarianen


Tord Lyseving, 66, fruktarian
(bild: Aftonbladet)


En del historier är bara så bra! Som den om 66-årige fruktarianen som ger hela läkarvetenskapen ett finger. Bakgrunden är ju påståendet från någon läkare nyligen att frukt ger bukfetma.


Inte en sjukdag och inte ett kilos övervikt efter 25 år helt och hållet på frukt har den här mannen att rapportera. Är inte det en påminnelse om att mycket av det vi håller för verkligt och sant bara är mentala konstrukt någon intressegrupp lyckats sälja på oss den där dagen när vi inte tänkte riktigt klart...

Aftonbladet känner sig tvingade att för allsidigheten lägga in en brasklapp där "fackmannen" avråder från fruktarianens fasoner. Men jag bara ler. Se snubbens min. Han skrattar hela vägen till NIRVANA !!! Vilka pajaser vi andra, besserwissrarna, är!

Jesus sade: det är inte det du stoppar i munnen som förorenar dig, utan det som ditt psyke genererar som är det giftiga.


*****

En liten indikation om vad den här mannen helt genom sin inre röst (anden) kommit fram till, syns i födelsehoroskopet. Han föddes mitt under fullmånen - men den här är inte lika galen som de brukar kunna bli, för viljekraftens Sol i Tvillingarna och sinnelagets Måne i Skytten är båda placeringar i den så kallade rörliga kvaliteten.

Indisk filosofi äger originalet och benämner det sattva - godhetens och lätthetens kvalitet. Sattva är motsatsen till tamas, tröghet och mörker. Indisk filosofi lär ut att vi alla är flätade av tre rep, sattva, tamas och rajas - den sistnämnda kvaliteten kan översättas som "lidelse".


I fruktariens fall hörde han rätt: frukt tillhör sattva guna ("insiktsfullhetens rep", "lätthetens kvalitet").

Notera undertecknads "blogglogga": ett äpple med inbyggd varseblivning. Det var den första surrealistiska mojäng jag gjorde när jag skulle lära mig Photoshop på en datautbildning 1996. Av någon anledning har den bilden överlevt flera hårddiskkrascher och datorbyten, så jag tog fram den igen. Tankarna går förstås också till kunskapens frukt som Adam plockade åt sig i Lustgården...


1996 var elva år innan jag hittade den korrekta indiska astrologin (vars zodiaktecken oftast skiljer sig från den feltänkta västerländska metoden), och jag upptäckte att jag själv var född med Tvillingarna stigande i öster och Skytten sjunkande i väster (båda innehåller planeter). En markerat sattva-artad himmel, således, precis som 66-åringens.

Och jag har älskat frukt hela mitt liv, nästan så jag undrat om det varit någon slags fixering. Jag har känt fruktens välgörande inverkan på medvetandet. Sattva = lätthet!

Vad ska då en stackars trög och mörk Oxe, Lejon, Skorpion eller Vattuman (tamas) göra? Troligen fortsätta äta blodiga biffar och göra det som är deras styrka. Agera tunga och orubbliga ankare. Däri ligger deras ödesbestämda funktion1.

Mänskligheten kunde en hel del om hälsa och välbefinnande innan vi släppte lös de vita läkarrockarna och vetenskapsmännen. Men lyckligtvis är materialismens era nu på upphällningen, vilket rösten bakom den här bloggen jublar över varje vecka. Tänk vilken revansch när senantike läkaren Galenos astrologiska studier åter blir rumsrena och kan diskuteras öppet!
_____

1. Medlem av något av dessa fyra tecken som här reagerade, notera vad jag sade just innan. Det var troligen inte dig jag riktade orden till. Subtrahera 24° från solens placering och du får ditt äkta soltecken.

Fyra av fem individer födda på 1900-talet befinner sig ett zodiaktecken tidigare, och den som lärt att han/hon tillhör ett "fixerat" tecken (tamas-typen) tillhör med hög sannolikhet istället ett kardinalt tecken, dvs rajas, lidelsens kvalitet.

Har du som tills nu identifierat dig med Oxen, Lejonet, Skorpionen eller Vattumannen inte märkt att du är alldeles för projektstartarbenägen och rastlös för att egentligen "stämma" med det fixerade soltecken västastrologin kopplat till ditt födelsedatum?

(Men även detta är en begränsad utsaga. Ett horoskop innehåller andra, lika viktiga pusselbitar.)

7 kommentarer:

 1. Strunta i vetenskap, kunskap och logik? Se till astrologin istället?

  Ursäkta, men tror jag avstår, hehe.

  Man får i sig mycket bra när man äter frukt, men oavsett vilken planet/stjärna du sitter och tittar på (hur i h-ve det skulle påverka något låter jag dig flumma vidare ensam om) så är det väldigt svårt att få protein genom frukt.

  Man kan överleva på kolhydrater och vatten, absolut. Men lycka till att bygga muskler utan protein!

  Kroppen är en maskin, en kemisk produkt. Den är inte beroende på vilken stjärna som står i linje med vilken planet men den är beroende av att få rätt byggstenar genom föda. Fett, kolhydrater, vitaminer etc går att få igenom frukt, men protein är ett problem.

  Det finns dåliga vetenskapsmän (som idioten som verkar vara lika jävig som domaren i TPB-fallet) men vetenskap spöar skiten (ursäkta ordvalet) ur religion och andra tokigheter (ja, astrologi räknas in där) varje dag.

  Vetenskapen kan bevisa sina fynd, något religion och astrologi aldrig har klarat av (och aldrig kommer).

  Väx upp. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för det rådet, Illvilja, som själv nått så pass långt i livet att ordval som "spöa skiten" just börjat ringa alarmklockar, men där tillmälen som "idiot" inte väcker några funderingar alls!

  De låga ordvalen i kombinationen med ämnesurspårningen (jävsdiskussioner har inget med mitt inlägg att göra), tyder på att du tillhör gruppen illegala nerladdare, och en som tillika föredrar att bygga muskler framför att växa intellektuellt i frågor om vetenskapens historia och var dess yttersta framkant i dag befinner sig. Men jag har några tips för att råda bot på den saken.

  Vill du nyansera dig i frågan om astrologins plats i idéhistorien, och inte minst upptäcka Galenos fäbless för astrologin (en av läkekonstens portalgestalter), så läs detta akademiska aktstycke, även om den krävande artikeln tar några timmar: www.iep.utm.edu/a/astr-hel.htm

  Härefter har du en betydligt mer problematiserad syn på människan, hennes kropp, psyke och de krafter som verkar på henne. Kostlära är passé inför dessa urgamla modeller som ny vetenskap håller på att återupptäcka - inte minst djuppsykologin som visar att "tron kan försätta berg".

  Något underhållningsprogram på tv har tydligen just visat hur hypnos kan få kroppen att reagera SOM OM verklig alkohol snarare än vatten inmundigats. Det finns hundratals år av västerländska rön kring hypnosen som ställer alla simpla antaganden om fysiologiska processer på huvudet. Men dessa måste du söka upp själv, för vanliga biologiböcker nämner helst inte den saken. Här är en början på litteratur i "mind over matter"-fenomenet:

  http://www.esalenctr.org/display/animag.cfm


  Och upptäckten att det är PSYKE livet handlar om och inte MINERALER, handlar ett och annat inlägg på den här bloggen. Det står naturligtvis människan fritt att se sig som enbart materiella processer, eller som ett medvetande som via miljö och uppfostran initierats in i föreställningen om sig själv (och andra) som enbart ett materiellt substrat.

  Vad du behöver för att komma vidare är medvetandefilosofen Christian de Quinceys RADICAL KNOWING från 2005 - en lysande beskrivning av den fantasi som empirisk vetenskap ytterst är. Vet du inte vad David Hume, Emmanuel Kant och de stora tänkarna sagt, är det perfekt. Jag har aldrig mött en författare som med en sådan enkelhet som Quincey (möjligtvis undantaget djuppsykolgen James Hillman) visar den tankefälla du, Illvilja, fallit i, som naivt tror på dina fem kroppsliga sinnen och bara lyssnar till dem som säger dig att du inte också är något mer.

  Efter denna grundning, kan du återvända till frågan om det faktiskt finns olika kvaliteter på psykena, där vissa behöver blodiga biffar och muskler, medan andra lever på luft och hög IQ. Minns att astrologi och biologi båda BARA är modeller. Du ägnar först några år på att bli djupt insatt i modellen, och avgör sedan om den ger dig några meningsfulla indikationer.

  Jag ser f.n. inget i ditt tonläge och ordval som tyder på att du vet något överhuvudtaget om astrologi och medicin (det är förvisso inte mitt specialområde heller). Det kommer troligen som en överraskning för dig om jag berättar att det finns kirurger som inte vill operera vid vissa månfaser pga excessiv blödning, särskilt om patientens "medfödda" måne (symboliskt "djupfryst" i varje cell i kroppen) står i krisläge mot den faktiska fullmånen. Här ser man en enveten rest från en "för-vetenskaplig" tid (eller kanske återupptäckt!) då människor - inte helt utan framgång - navigerade efter helt andra mentala modeller än där pengar och lobbyverksamhet ligger idag.

  Alltså: shoppa runt och se hur långt människans tänk har kommit bortom den rent kroppsliga näringslärebok du läst in dig på. Det är en cirkel som börjat slutas i dessa tider, en gigantisk cirkel som går från antiken och fram till kvantfysikerna som tidigt 1900-tal började se att det var något fel med den simplistiska materialistiska världsbilden. Det visade sig, i slutet av västerlandets historia, ändå finnas ett "spöke i maskineriet".

  SvaraRadera
 3. Det går alldeles utmärkt att bygga muskler på den här kosten (frukt alltså). Prova själv!

  SvaraRadera
 4. Jag är själv alldeles för lat för atletiska övningar - läser hellre tankeväckande böcker. Men tittar "Illwill" förbi och ser kommentaren, kanske han får lust att testa!

  :-)

  SvaraRadera
 5. Fruit-protein Quality

  Consuming natural foods (fruits and some raw animal food), you will always absorb more than sufficient protein. Therefore, the body cannot even store protein. Sugars and fats are more scarce (and more short-term essential), and can therefore be stored as glycogen, glycerol and fatty acids.

  How could we ever believe we need much protein?

  Protein quality of some fruits ;

  91% Brazil nut
  46% peach 46% fig 32% coconut 31% date 30% pineapple ° 29% walnut 26% mandarin
  25% hazelnut
  23% avocado 21% pear °
  12% watermelon °
  11% apple
  10% orange
  9% banana
  9% strawberries
  8% tomato
  ____
  27% average  ° Amino acid content not available in Souci, S.W. et al, Food Composition and Nutrition Tabels, Medpharm Scientific Publishers Stuttgart, and therefore obtained from the USDA Nutrient Database at www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl Using USDA amino acid tabels, Brazil nut-protein quality is 86%.


  http://www.youngerthanyourage.com/13/protein.htm

  SvaraRadera
 6. and what about the B12 vitamine? how do fruitarians survive?

  SvaraRadera
 7. Having just read the short newspaper article and noticed the mischievous smile on this 66 year old guy's face, like he was in possession of some secret, caused my blog post. I know nothing about nutrition, but perhaps his site, which I just located, may afford some answers...

  http://www.lyseving.com/

  SvaraRadera