måndag 4 maj 2009

Sverige - andefattigdomens högborg

Dagens Nyheter listar de 100 viktigaste svenskarna genom tiderna enligt en nyutkommen bok. Rankningen är en smula gåtfull enär lokal berömmelse blandas med global ryktbarhet utan att man riktigt förstår hur de här två variablerna hanterats.

Att författarna på Newsmill beskriver sin metod, klargör inte mycket. I ena andetaget heter det att individer som Tage Erlander inte platsat eftersom deras personliga storhet varit större än deras "genomslag", medan i nästa andetag det motsatta hävdas: "att enbart vara känd räcker alltså inte".

Man frågar sig då vad "genomslag" är om inte penetration av folkmedvetandet, vilket är hur förf. just dessförinnan definierat saken ("...hur många människor har respektive svensk påverkat...") Med den här graden av dimma i förhållande till den valda metodiken
ska vi nog vara glada att bokens författare inte jobbar på SCB!

Det är tänkvärt att de sju kategorierna (utöver "man" och "kvinna" för den politiska korrekthetens skull), inte innefattar religion.

Jag noterade detta då min FÖRSTA TANKE när det gäller berömda svenskar utomlands, med visst öga för hållbarhet över tid, gick till Swedenborg. (Vilket väl har sin förklaring i att jag ägnade hans geni några tankar så sent som i mars i år.)

Att detta är Sveriges i särklass mest internationellt ryktbare siare och metafysiker, nämns inte med ett ord i motiveringen - en man som nyss nyöversatts i USA för vilken gång i ordningen minns jag inte.

Han är vår enda svensk vars klärvoajanta gåvor står höjda bortom alla tvivel och som ofta nämns i samband med den mer vidsynta psykologi som studerar psykets många gåtfulla egenskaper.

Istället motiveras den ynkliga placeringen 75 med att han tog strid mot svenska kyrkan och banade väg för 1800-talets frikyrkorörelse - den kanske mest tvivelaktiga koppling mellan två fenomen jag sett på länge! Som om frikyrkorörelsen var en senkommen inhemsk reaktion på Swedenborg, och inte en internationell företeelse!

Notabelt är att rubriken listar honom som "religionsstiftare" medan han kategoriseras under "vetenskap" (som bekant var han en skicklig mångsysslare).

Den här Topp 100-listan visar ännu en gång att Sverige, i denna stund, befinner sig på jumboplats (efter Sovjetstatens fall) vad gäller dess förmåga att korrekt utvärdera ämnen landet av tradition förbisett. Det synes som om kollektivistiska länder inte förmår korrekt utvärdera begreppet MAHATMA, stor ande, i de fall storheten handlar just om anden som sådan.

Jämför med hur positivistisk naturvetenskap bannlyst MEDVETANDET som sådant ur alla sina betraktelser - med det bisarra resultatet att vi som forskar och gör alla våra materiella framsteg via desamma modeller anses vara döda materiella zombies!


Se vidare Christian de Quinceys utmärkta - utmärkta! - RADICAL KNOWING (2005) för en av de bättre granskningar jag mött av den materialistiska världsbilden, där den sticker strutshuvudet i sanden för själva den gåta som Medvetandet utgör.

Kelly & Kellys IRREDUCIBLE MIND (2007) på 700 sidor (nämnd flera gånger på den här bloggen) är en tyngre, akademisk lunta som via 100 år av forskningsrön också noterar att materialismen är mogen att skrotas.

Slutsatsen i båda böckerna är att den genomsnittlige västerlänningen har fyllt sitt huvud med ren skit i frågan om vem han/hon är, och vad som får honom/henne att registrera och förstå dessa ord. Ja, båda böckerna använder förstås ett mer vårdat språk!

Men faktum är att materialismen, om någon egentligen tror på dess förklaringar, är rent löjeväckande - en teori bara för dem helt utan förstånd att självständigt utvärdera myndiga påståenden mot sin egen upplevelse och erfarenhet.
Det är en rent av ond världsbild som reducerar människan till lite lort.

Från sin globala jumboplats har nu Sverige ännu en uppsjö av neurologer och kemister - en fet pillerindustri som gör sig grova pengar på en totalt falsk bild av vad medvetandet är, och det är därför inte troligt att Swedenborg kommer att rankas om inom överskådlig framtid. Alltför stora historiska rörelser är involverade.

Men den så hågade kan härnedan studera Swedenborgs horoskop, sida vid sida med bara två (av många möjliga) som allmänt ansetts tillhöra världens mest intelligenta människor: samtida astrofysikern Stephen Hawking och pragmatismens fader, psykologen och filosofen William James. (Jag är medveten om att DN:s listning inte rör Sveriges 100 mest intelligenta individer.)

På en pedagogisk nivå lagom för den helt oinitierade räcker det här med att peka ut de rödfärgade segmenten. Dessa anger aktiveringen av det antika Eldelementet, i sina bästa stunder en indikation om REN INTELLIGENS, eller medveten existens på Platons "form-nivå". Ett medvetande så renat från materialistiskt slagg att individen är en klärvoajant, en andeskådare.

Och hur var det nu? Swedenborg talade direkt med "änglar", med vilka man bör förstå Platons "Former". Den grekiske filosofen höll ju dessa för att vara LEVANDE INTELLIGENSER, och alls inga döda matematiska funktioner.

Nej, det är inte alla givet att förstå vad Naturen själv signalerar via alla människans till buds stående teckensystem, men Naturen är samtidigt slösaktigt generös, och därför denna avrundning.











Notera tonvikten i nedre vänstra hörnet på Skytten (latin: sagittarius), symbolen för högre eller andligt medvetande, hos alla tre.

Skyttens planetära "härskare" är för övrigt: Zeus/Jupiter, vilken kan ses stiga vid Stockholms östra horisont vid Swedenborgs födelse - ett makalöst omen om ett vidsynt medvetande!

Detta är då den "liga" Swedenborg objektivt tillhörde.
Men säg den som blir profet i sin hemstad...

_____

Hawking och Swedenborg har tidigare avhandlats här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.