onsdag 23 mars 2011

DN-skribenter & deras frasering

Häpnadsväckande skevt tänkande uppvisar den (säkerligen) unga webbredaktör som skrev den här puffen till en artikel på DN:s förstasida häromdan:"I nio nationer kan religionen snart vara helt utrotad."

Utrotad? Av vem? Det låter som om religionen var ett skadedjur eller kanske någon "underlägsen" människoras.

Sannerligen, den sekulära människan blir allt ointelligentare för varje avlelse. Så här låter nu barnbarnen till konsumtionssvenskarna som växte fram efter Andra världskriget. 

Men för att förstå denna degradation måste man vara metafysiker eller acceptera tesen att intelligens är själens grundtillstånd, innan den i barnslig protest vänder sig bort från sitt ursprung, sin egen identitet, och låter sig förvärldsligas. 

Från det ögonblicket har dörren stängts till den Heureka!-upplevelse världens mest framstående tänkare och uppfinnare ofta vittnat om. Det går inte att odla en negativ attityd till det egna väsendet och samtidigt tro att man ska prestera mer än mediokert material. Som DN-skribenten tydligt omvittnar.

Skulle religionerna dö ut i västerlandet är frågan vad som kommer i deras ställe. Religiös aktivitet kan komma i förklädnad, men bara den som läser av tingens essenser kan uttala sig om vad som drar in i intigheten och vad som bygger i det bestående.


2 kommentarer:

  1. Ja, uppenbarligen tynar även känslan för ordens valörer bort bland mediafolk, och är väl snart helt utrotad den också...
    S

    SvaraRadera
  2. Intressant iaktagelse, speciellt sista stycket är väldigt tänkvärt.

    SvaraRadera