söndag 3 april 2011

Mest sensationella fyndet - igen!

Det har slagit mig vilken låg mentalitet som med lätthet slår rot i det sekulära Sverige. Illa påläst låter pöbeln som hätskt skränande apor i de interaktiva medierna, aggressivt förnekande religionens betydelse och Jesus historiska existens. 

Samtidigt, har jag tänkt, kan det knappast röra sig om vuxet tänkande människor. Det är troligen tonåringar från bokbefriade hemmiljöer. Antireligiositet är deras första försök att etablera en egen individualitet. De är förutspådda en livscykel i det mediokras tecken.


Nu tycks fyndet ha gjorts i Jordanien som tystar denna underart till Människan för gott. Små ikonografiska böcker gjutna av bly som går ända tillbaka till kristendomens begynnelse och erinrar sig Den Utvaldes korsfästelse.

Som BBC sade för några dagar sedan, det kan vara det mest sensationella arkeologiska fyndet någonsin.

Att så hävdas, beror förstås på att konsensus om Dödahavsrullarna - det förra "största arkeologiska fyndet" - dragit snett. Om kristet orienterade forskare redan från början bestämt sig att dokumenten inte kan ha något med deras religion att göra, spårar liksom hela ämnet ur.

I mina ögon har det aldrig rått någon tvekan om att Melkisedek-fragmentet (11Q13) faktiskt fastslår att den invändande messias måste offra sig för att friköpa människan!
"...Sedan skall Försoningsdagen följa efter det tionde jubileet, då han ska sona för alla Ljusets barn och dem av folket som var predestinerade till Melkisedeks lott. .... För det här är tiden bestämd som 'Melkisedeks nådaår'...."
Behöver jag säga mer än de långtgående paralleller som dras mellan den övernaturliga prästen Melkisedek ("utan år och dagar") och Jesus i Nya testamentets Hebreerbrev? Den texten spinner vidare på samma tankar som återfinns i det esséiska Melkisedek-fragmentet.

Jesus var regisserad av den strikta orden av vilken han fostrades. Som ett fogligt offerlamm fyllde han sin tilldelade, ödesbestämda roll. Dödahavsrörelsen bestod av mystiker och astrologer, och deras beräkningar visade att en ny tidsålder stod för dörren. 

Precis som nu.

*****

Den som studerar idéernas rörelse genom historien kanske får en liten känning i ryggraden av det här stycket om miljontals mummifierade hundar i Egypten som synats på nytt efter att först upptäckts på 1800-talet:

"Our findings indicate a rather different view of the relationship between people and the animals they worshipped than that normally associated with the ancient Egyptians, since many animals were killed and mummified when only a matter of hours or days old," Nicholson said.

"These animals were not strictly 'sacrificial.' Rather, the dedication of an animal mummy was regarded as a pious act, with the animal acting as intermediary between the donor and the gods."

Yahoo-nyheterna (min emfas)

Tanken är alltså att offret förvandlas till en medlargestalt mellan de levande som sänt det i döden och "andra sidan".

Och vem vet, teorin kanske stämmer. Men hur skulle en materialist kunna uttala sig? Dennes själva grundsyn är här ett hinder mot att utforska frågan med för ändamålet lämpade instrument.


PS. Alla är nu inte övertygade om att blyböckerna är genuina. Här kritikernas invändningar.

2 kommentarer:

 1. I ett blogginlägg igår vederlägger Roger Wiklund detta påstådda fynd ganska rejält genom att hänvisa till en undersökning av det sk Jakobsossuariet. Tydligen är en passage i blyfyndet gjuten i samma form som en passage i en bronsplatta från ossuariet. Och denna passage är kopierad från en rad på en gravsten i arkeologiska muséet i Amman, som inte alls har med den här kontexten att göra. http://rogerviklund.wordpress.com/
  S

  SvaraRadera
 2. Intressant länk! Dödahavsrullarna förblir då kanhända det närmaste den historiska Jesus man kan komma utöver ekona i delar av Nya testamentet.

  Melkisedek-fragmentet ser ut som en formidabel "att göra"-lista för messias, den dagen han skulle komma att identifieras (via astrologi), och en text som rätteligen får en del kristna att bäva.

  Tog han order av en sekt, "Guds son"? Men tänkande av den typen är en anakronism, för det här var innan lärda man tänkte ut Treenighetsläran.

  SvaraRadera