måndag 21 mars 2011

Läsvärt: Vad är historien värd?

Bland det mest välskrivna mina ögon skådat på Newsmill.

Det är lätt att räkna upp svenska företeelser och personer som faller hårt under professor Ryns diagnos. Den moderatledda regeringen bland annat och den besinningslösa "förnufts"-sekten Humanisterna som båda uppenbarligen filtrerar bort all historia all den mänskliga kunskap som inte passar dess egen agenda.

Historikern Thomas McEvilley påpekade klokt att de gamla babylonierna, vars extrema matematiska kunskaper redan fanns på plats när de plötsligt kom på tanken att utveckla ett språk någon gång strax före 3.000 fvt, bara behövt vidmakthålla historisk kontinuitet några hundra år för att kartlägga hela stjärnhimmelens gåtor, bland annat om dess fortgående "glidning" (vårdagjämningens precession). 

"Från far till son", så att säga, eftersom gåtorna var större än vad blott en generation kunde överblicka. 

I dagens samhälle ser man en så ahistorisk attityd att problem som rensas bort är tillbaka inom några år igen. Det märks särskilt inom it-sektorn där samma misstag upprepas om och om igen i nya produkter, trots försäkranden om att man minsann förfogar över en "kodbas" så att hjulet inte behöver uppfinnas om och om igen. Som vanligt är det jakten på pengar som gör tiden så knapp att ingen studerar in sig på vad som tidigare sagts och gjorts i frågan.

2 kommentarer:

 1. Intressant med det positiva omdömet från dig, för Ryn är en enda "lergubbe" - jord och vatten och inget annat. (Givetvis med reservation för asc.);-)

  Efter att ha ögnat igenom den artikeln och några fler på samma tema blir man ju helt snurrig på alla varianter och definitioner av konservatism! Det tycks finnas nästan lika många som det finns debattörer. En påstår t o m att regeringen företräder klassisk konservatism! Ryns artikel verkar vara en av de mer genomtänkta, så långt kan jag hålla med.
  S

  SvaraRadera
 2. Konservatismen är per definition Jord och Vatten, traderandet av "fädernas väg", den som fungerat för dem och därför duger åt mig med.

  Jord och Vatten knådar det befintliga materialet och introducerar ogärna något progressivt, något nytt. För en kristen konservativ sades det sista ordet med Guds Inkarnation för 2.000 år sedan.

  Jag håller med om att det tycks pågå vild kamp om ordet "konservatism" och det är nästan omöjligt att använda det utan preciseringar.

  Konservativ inom vilket område? Etiska värden eller ekonomi?

  Och det som var progressivt igår, blir med tiden konservativt om inte rent av reakationärt! Inte lätt för den som följer orden. Men orden är vägen in i anden.
  :-)

  SvaraRadera