lördag 7 maj 2011

Penrose inte först ute...
Före Internet var det ett mysterium för mig vem Itzhak Bentov varit, författare till den bok som kanske fick det att svindla till mest när jag läste den något år efter publiceringen 1977. 

En välrenommerad kärnfysiker hade skrivit förordet vilket tycktes garantera att det inte var något nonsens. I tonåren sväljer man ofta lite vad som helst och i vår tid förgiftar nätet en del så till den grad att individerna kommer att behöva många år för att bryta ner den idioti de fordrat insidan av sina huvuden med...

Men nätet kan vara bra, om man vet vad man söker och har objektiva hållpunkter som garanterar kvaliteten. Bentov, som dog i en flygolycka inte så många år efter att han färdigställt boken "Stalking the Wild Pendulum", visade sig ha varit matematiker och raketforskare i Israel. Flaggat för intelligens med andra ord. 

I förordet förklarade han innehållet i sin bok med ett genombrott i medvetandet efter många års meditation enligt TM-metoden. Den var populär för några årtionden sedan men som vanligt kastas numera skit på allt sånt här i Sverige. Landet håller på att straffa ut sig själv genom en bisarr mental slutenhet där redan vissa triggerord får förståndet att sluta fungera. 

Fenomenet är särskilt tydligt hos unga naturvetenskapligt eller datatekniskt orienterad ungdom. De verkar tro att de befinner sig i något slags heligt krig om förnuftstron, och ser inte hur de snuvar sig själva på alla chanser att blir genuina intellektuella. De beter sig faktiskt som fanatiska fanstyg. 

Svenska grupperingar som VoF exemplifierar verkligt låg intellektuell disciplin. Med intelligens avsågs i antiken naturligtvis något vidare än idag, och en människa utan moral kunde inte åberopa intelligens.

Det diskvalificerar i så fall VoF som rörelse med deras mobbningsceremonier. Jag har ofta tänkt att de rör sig i ett tankerum man brukar hitta hos förslagna förbrytare. Men detta är "smartass-nivån" och definitivt inte genuin intelligens.

Hur raketforskaren Bentovs rena "ut ur kroppen"-visioner av universums dolda strukturer anknyter till matematikern Roger Penrose "nya" idé om en oändlig serie av universa, kan bäst illustreras av två teckningar från den framlidne vetenskapsmannens egen hand (bokens illustrationer är ibland rent humoristiska):


Så mycket för SvD:s braskande rubrik att "(vårt) universum inte var det första".

Jag förmodar att Penrose själv inte förtiger idéns långa historia bakåt, ändå tillbaka till hinduismen faktiskt, där föreställningen om ett cykliskt självförnyande universum är en hörnsten. Reinkarnationen är nyckelprocessen och den upprepas på alla magnituder.

När Penrose tänker sig "fotoner och gravitationsstrålning som fortplantar sig ungefär som när regndroppar bildar ringar på vattnet, genom ett mönster av överlappande vågor" och att detta är "mönstret som överlever i övergången till ett nytt universum" fanns det ett namn för det förr också: KARMA.

De misstänkt snarlika ringar på vattnet Bentov ritar ut på nedre bilden har en nära koppling till det Penrose verkar föreställa sig, men jag föreslår en jakt efter överlevande, gulnade pocketar på nätet (förstaupplagan på bilden en lite elegantare pocket i större format och betydligt bättre papperskvalitet).

Boken är enkel men charmant läsning. Pedagogiskt börjar den med elementär fysik som en grund för de nya insikter Bentov levererar lite längre fram om hur vi samtidigt kan vara "här" och samtidigt uppfylla hela universum - likt en panteistiskt uppfattad värld där medvetet informationsutbyte mellan alla noder är nyckel. Minns att det här var 1977 och jag tror ännu inte ordet "information" var fullt så mycket modeord som det är idag.

*****

Tillägg. Jag ser på Amazon att "Stalking" finns i tryck på nytt bokförlag. Hänförda recensioner!

53 of 55 people found the following review helpful:

5.0 out of 5 stars
Astonishingly brilliant, simple, logical and powerful., October 18, 1996

By A Customer

This review is from:
Stalking the Wild Pendulum: On the Mechanics of Consciousness (Paperback)
One of only a handful of books I have ever read that carry its case in such a powerful manner. I am a retired academic and have read several hundred books of quality on philosophy, metaphysical propositions, quantum mechanics, etc. Few of them offered anything approaching a really new or viable approach to the dynamics of consciousness.

This book is as unique in its approach to the subject matter as George Gamow's seminal work "One, Two, Three, Infinity". It is simply astonishing, to me, to read such a erudite presentation of such a challenging topic, produced by an, essentially, academically untrained intellect. Bentov was a priceless mind. I am saddened I will never have the opportunity to engage him in direct conversation 

8 kommentarer:

 1. Mycket intressant!
  Finns boken på svenska?
  Rune

  SvaraRadera
 2. Det skulle förvåna mig. Men den är skriven på en direkt, lättläst engelska.

  SvaraRadera
 3. För mig är engelska lika lättläst som ryska eller kinesiska. Tyvärr!
  Rune

  SvaraRadera
 4. Den finns på danska! I ett exemplar på Linköpings universitetsbibliotek. (Samt förstås i Danmark) :-)
  S

  SvaraRadera
 5. Fascinerande - översatt till danskarna! Kanske är arvet från Kirkegaard, grannfolket kan ju åtminstone skryta med _en_ filosof.

  SvaraRadera
 6. På tal om det, så sökte jag för en tid sen efter boken "Gaya, Planeten Jorden" av James Lovelock.
  Till min överraskning var den svår att få tag på. En sån omtalad bok. Stadens bibliotek hade den inte. Inte heller antikvariaten. Jag fick tag i den på universitetsbiblioteket i Växjö.
  En koll på "adlibris" gav som resultat att flera böcker av James Lovlock på Gayatemat fanns översatta till just danska.
  Lite konstigt eftersom danskan är ett mindre språk än svenska.
  I nödfall får man då läsa svåråtkomliga böcker på danska. Det går rätt bra om man är något beslutsam.
  Rune

  SvaraRadera
 7. Det där med Lovelocks böcker på danska kanske har att göra med "arvet från" Martinus...? Och kanske Penrose bok också förresten...
  S

  SvaraRadera
 8. PS. Ursäkta, jag menade förstås Bentovs bok.

  SvaraRadera