torsdag 20 september 2012

Medieinfantilism & Jesus-papyruset

Ockulta ögat återuppstår från de döda en minut, enbart för att inlägget inte har någon koppling med Sideriska siktet och antikens astrologi..
Med den brist på allmänbildning som utmärker dagens svenska allmänreportrar  (allihop synbarligen tjugofemåringar uppvuxna på tv och inte mycket mer), förvånar det inte att nyheten om Jesus-papyruset nu är inne på sitt tredje dygn utan att ett enda vettigt ord ännu sagts. (DN, SvD, AB)

Det rör sig om ett fånigt rumphugget fragment med orden, "Jesus sade till dem: Min fru..." och där tar det slut. Någon forskare har citerats med förslaget att det kan röra sig om en metaforisk hustru, men i en sekulär värld där alla är fångar i literalismer, är det förstås roligare att göra kopplingar till en sexfrustande Jesus och få ännu en chans att håna kyrkans tolkning av en Jesus i celibat - vilket för övrigt många men vaga spår i Nya testamentet också tyder på.

Inte minst hans "fyrtio nätter och dagar i öknen" där han frestas av Satan men övervinner och på så sätt når den perfekta asketens avklarnade medvetande. Helt i linje med Dödahavsrullarnas varning för Satan, pengar, sprit och liderliga fruntimmer! Det här är nu högt över huvudet på fredagskrökande unga journalister och folket får vi den "läsning" folket förtjänar. Dumheter utan någon verklig kunskap i ämnet alls.

Men det finns faktiskt flera ledtrådar till de här orden på fragmentet. Rent formalt påminner de exakt om samlingen av jesusord som alla börjar med "Jesus sade" och som hittades vid orten Oxyrhynchus i Egypten som några trasiga papyrusrester i Egypten för länge sidan. När sedan ett komplett evangelium enligt Jesus bror Judas Thomas hittades 1945, också i Egypten, förstod man var de äldre papyrusfragmenten hörde hemma.

(Se bra artikel på Wikipiedia - om man vänder den politiskt korrekta beskrivningen rätt och inser att Thomas är den äldsta skriftliga jesustraditionen och inte alls ett gnostiskt lån från de så småningom kanoniserade fyra evangelierna.)

Även i de böcker som inkluderades i Nya testamentet finns möjliga uppslag. I Matteus (12:46-50) predikar Jesus för en folkmassa när någon tipsar honom att hans mor och bröder har något viktigt att säga honom. Det hela ser ut som ett litterärt upplägg för att kunna servera en negativ ideologisk position om kroppsliga släktband: 

"Vem är min mor, vem är mina bröder? ...Den som gör Faderns vilja är min mor och mina bröder." 

Ideologi har ersatt den lägre, kroppsliga realitet som är allt dagens odugliga skribenter förstår sig på. Det är därför mer än troligt att fortsättningen på fragmentet just skulle varit något i stil med "min hustru är alla dem som följer min Faders väg" eller något i den stilen. Det vill säga, Jesus var likt uthållige julprataren Arne Weise mer gift med det svenska folket, bänkat framför sina tv-apparater, än med sin familj därhemma.

Att det ska vara så svårt att ens åstadkomma denna enkla hypotes! Inte en svensk journalist är värd sin lön, men här sitter en av Reinfeldts fas 3-slavar, uppenbart helt oanvändbar i det svenska samhället vid 52, och ser Sverige gå åt pipan på alla nivåer! (Varför skriver du inte direkt till redaktionerna, kanske frågan lyder. Alla tiders vishet lär ut att man inte skall tjäna korrumperade furstar utan hellre lida armod än degradera sin själ.)

Nästa liv tänker jag inte leva i väst - om det ens finns kvar när reinkarnationens lagar säger att det är dags...

*****

Se även en historisk och spekulativ spin-off på detta inlägg: Merkurius som Översjälen.

3 kommentarer:

 1. Du behöver inte vänta på nästa liv. Åk till det efterblivna indien

  SvaraRadera
 2. Den alltid djupdykande Roger Wiklund återger på sin blogg hela texten på fragmentet, som är längre än bara frasen om "min fru". Det handlar om en Maria, och han antar att det är Maria Magdalena. (Fast han ytterst betvivlar att evangeliernas Jesus ens har levt på jorden). http://rogerviklund.wordpress.com/2012/09/19/jesus-hustru-maria-magdalena/#respond
  Själv avstår jag från spekulationer åt endera hållet.
  S

  SvaraRadera
 3. Ja, fragmentet visades i flera tidningar och det var rätt tydligt att man bara valt ut de mest sensationalistiska orden.

  De övriga orden i länken visar att det är skökan Maria från Magdala som (ännu en gång) förklaras vara "inte värdig Livet" av de svartsjuka lärjungarna och Jesus som återigen förklarar hennes speciella fallenhet för att motta Kunskapen.

  Jag har glömt i vilket annat gnostiskt evangelium den här historien också berättas.

  SvaraRadera