onsdag 23 mars 2011

DN-skribenter & deras frasering

Häpnadsväckande skevt tänkande uppvisar den (säkerligen) unga webbredaktör som skrev den här puffen till en artikel på DN:s förstasida häromdan:"I nio nationer kan religionen snart vara helt utrotad."

Utrotad? Av vem? Det låter som om religionen var ett skadedjur eller kanske någon "underlägsen" människoras.

Sannerligen, den sekulära människan blir allt ointelligentare för varje avlelse. Så här låter nu barnbarnen till konsumtionssvenskarna som växte fram efter Andra världskriget. 

Men för att förstå denna degradation måste man vara metafysiker eller acceptera tesen att intelligens är själens grundtillstånd, innan den i barnslig protest vänder sig bort från sitt ursprung, sin egen identitet, och låter sig förvärldsligas. 

Från det ögonblicket har dörren stängts till den Heureka!-upplevelse världens mest framstående tänkare och uppfinnare ofta vittnat om. Det går inte att odla en negativ attityd till det egna väsendet och samtidigt tro att man ska prestera mer än mediokert material. Som DN-skribenten tydligt omvittnar.

Skulle religionerna dö ut i västerlandet är frågan vad som kommer i deras ställe. Religiös aktivitet kan komma i förklädnad, men bara den som läser av tingens essenser kan uttala sig om vad som drar in i intigheten och vad som bygger i det bestående.


måndag 21 mars 2011

Läsvärt: Vad är historien värd?

Bland det mest välskrivna mina ögon skådat på Newsmill.

Det är lätt att räkna upp svenska företeelser och personer som faller hårt under professor Ryns diagnos. Den moderatledda regeringen bland annat och den besinningslösa "förnufts"-sekten Humanisterna som båda uppenbarligen filtrerar bort all historia all den mänskliga kunskap som inte passar dess egen agenda.

Historikern Thomas McEvilley påpekade klokt att de gamla babylonierna, vars extrema matematiska kunskaper redan fanns på plats när de plötsligt kom på tanken att utveckla ett språk någon gång strax före 3.000 fvt, bara behövt vidmakthålla historisk kontinuitet några hundra år för att kartlägga hela stjärnhimmelens gåtor, bland annat om dess fortgående "glidning" (vårdagjämningens precession). 

"Från far till son", så att säga, eftersom gåtorna var större än vad blott en generation kunde överblicka. 

I dagens samhälle ser man en så ahistorisk attityd att problem som rensas bort är tillbaka inom några år igen. Det märks särskilt inom it-sektorn där samma misstag upprepas om och om igen i nya produkter, trots försäkranden om att man minsann förfogar över en "kodbas" så att hjulet inte behöver uppfinnas om och om igen. Som vanligt är det jakten på pengar som gör tiden så knapp att ingen studerar in sig på vad som tidigare sagts och gjorts i frågan.

måndag 14 mars 2011

Nästa pekoral från Humanisterna

Han ger sig inte den där Sturmark. Och fast han varken kan tänka eller skriva särskilt väl envisas han med att tro sig företräda vetenskapen. Ett axplock från senaste dumheten på Newsmill:

De stora kristna samfunden har insett att det ger ett ganska obegåvat intryck att argumentera emot väl belagda vetenskapliga teorier som evolutionsteorin eller den heliocentriska världsbilden; att jorden kretsar kring solen. 

Författarens luddighet i intentionen är påfallande. Texten (före citatet) har startat med synnerligen hög svansföring och som litterär produkt blir det hela rätt inkonsekvent när texten plötsligt känner sig manad att definiera heliocentrismen. Vet inte författaren för vem han skriver?

Än klantigare blir det när författaren söker drar paralleller till halmdocke-argumentet "Intelligent Design kontra Evolutionism" (de utesluter inte alls med nödvändighet varandra!):
Jämför med några andra liknande påståenden. "Paris är huvudstad i England - Paris är huvudstad i Frankrike, välj själv!" 

Klantigheten består i att förf. här inser hur urbota usel parallellen är, men fattar inte att den inte ens är adekvat eftersom texten redan tidigare hävdat att ID inte ens är vetenskaplig i "vetenskapsfilosofisk mening" - vilket i sig är löjeväckande dumprat. Den här bloggen har redan föreslagit några vetenskap med ypperlig kredd, rymdflygingenjören Wolfgang Smith bland andra, som diskuterat ID tusen gånger bättre än Sturmark någonsin kommer att mäkta i detta liv.

Även om du tillåter detta dumprat från en som uppenbarligen inte vet vad han talar om, kommer skämtet i nästa mening: "Här [i fallet huvudstäder] är det lättare för eleven att få fram rätt svar, om nu inte skolan är fylld med felaktiga kartböcker".

Författaren är överhuvudtaget inte seriös!  Är Humanisterna överlag bottenskrapet av svensk mentalitet? Deras argumentation ligger på en sjuårings nivå. Varför tar Newsmill in deras smörja till att börja med? Är det betald annonsplats?Tillägg.

Jag ser att det inkommit en replik. Läs Per Ewerts artikel, han demaskerar än bättre än jag den travesti till ämneshantering som artikelförfattaren/-arna gör sig skyldig till. Missa inte läsarkommentaren från Sune Svensson.

söndag 13 mars 2011

Bedrövliga popsnören

[sortera under: språkpoliseri]
Klubbliv hellre än språkkurser

Försökte undvika den svenska schlageruttagningen men det går inte missa rubrikerna dagen efter. Ett år för värdiga bidrag för kommande samlingen "Absolute Idiot - menlös musik för mainstreamad ungdom".

Nyttiga konsumenter är ju de som absolut ingenting alls kräver av musik än ett högt tempo. Rytmiskt buller lämpligt för ett gym-pass. 

Nog har skrivits om kycklingmunderade Linda Bengtzing och den mest menlösa stomparlåten i hela hennes karriär. Inte en anstymmelse till memorabel hook. Horribel skräpmusik - och folk valde den direkt i deluttagningen.

Det är märkligt det här svenska "popexportundret" som pågått så många år, för frågar man folket hör de uppenbarligen inte alls vad som är en bra låt. 

Igår verkar svenskarna ha varit nära att upprepa förra årets mindre snillrika val - tvåan Danny låg i samma hjärndöda genre som Bengtzings låtskrivare siktat in sig på. Danny erövrade till sist andraplatsen med "In The House".

Och här kommer nästa invändning - språklig. Varifrån kommer vår svenska självgodhet inom så många områden? Vår engelska är t.ex. inte i närheten av den nivå vi själva inbillar oss.

Senast temat "hänga på klubben" utgjorde hela låttiteln var så vitt jag vet på 60-talet. Amerikanska The Drifters hade sedan länge tappat sin mustiga R & B och lät nu som vilken vit mans pop som helst. 1965 fick de i alla fall till en mindre hit.

The Drifters "At The Club" (1965)

Naturligtvis är man "at the club" när man går på lokal, och inte som i Dannys låt, "in the club". Engelska prepositioner är en pest och därför så viktiga.

Jag misstänker att textförfattaren stirrat för mycket på begreppet att vara "in the zone" och inte förstår hur engelskan skiljer psykologiska tillstånd ("in the mood") från faktisk, fysisk befintlighet vid en geografisk plats. Människan må befinna sig i lokalen men hon är alltjämt större än situationen, inte en död kommoditet som stuvats in i rummet!

"There's no need to worry 'cause we're always on the list ... In the club"

Här kan pekoralet till låttext analyseras. 

Och vad dunungen som vann med låten "Populär" beträffar, så var ung pop helt enkelt bättre förr. De här råbarkade textraderna från min barndoms glamrockare Slade sticker hål på en myt dagens losers helt kollapsat in i:

So you say I got a funny face
I ain't got no worries....

So you think my singin's out of chime,
Well, it makes me money...

(Cum On Feel The Noize, 1973)

Man måste höra Slades sångare Noddy Holder raspa ur sig det här för att inse spefullheten, medvetenheten! Intelligent attityd i barnmusiken - någonstans försvann den på vägen.

Förklaringen var förstås att Noddy redan varit tio år i musikbranschen när han kom på hur lätt det var att skriva plojmusik för de små - och tjäna enkla pengar! Men med ett "metabudskap" kodat i låtarna för att inte helt tappa självaktningen.

Nästa år, titta på männen som sitter i bakgrunden under ESC - de som skrev alla dessa mediokra nummer. De är dom ansvariga för att svensk musik på "folklig nivå" är en så skrämmande upplevelse. De skriver för pengarna, utan någon musikalisk musa "in the house"...


Om schlagerfinalen i AB, Expr, SvD, DN.


lördag 12 mars 2011

"Merparten av Japan måste sjunka"


Ungdomslitteratur håller än?

Jag vet inte varför seismologer, enligt DN, "väntat i 30 år" på att en stor jordbävning just ska drabba Tokyo. Det låter mer som människans föga rationella benägenhet att knyta händelser till den mest imponerande personen eller platsen. Historien blir bättre så.

I värsta fall är de här vetenskapsmännen inte ens vetenskapliga, utan har låtit sig påverkas av ryktbara amerikanska mediet Edgar Cayce (1877-1945) som särskilt under några år under 1930-talet levererade en serie mer än ominösa geologiska förutsägelser.

Amerikanska journalisten Jess Stearn diskuterade i sin bästsäljande "Edgar Cayce - The Sleeping Prophet" (1967) profetian amerikanerna mest fixerat sig vid, den om att Kalifornien kommer att sjunka i havet - delstaten ligger på "fel" sida av en tektonisk platta. 

En geolog som för sin karriär föredrog att vara anonym berättade den sedvanliga historien om kapitalistens och profitörens vidrighet. Markexploateringen gjorde att enorma mängder billiga hus har byggts längs med San Andreas-förkastningen, där ingen människa med lite vett skulle bosätta sig!

Men efter gårdagens utdragna skalv och tsunami i Japan riktas blicken mot annan sida av de kataklysmiska förändringar Edgar Cayce i hypnos såg som skiljelinjen mellan Satans domän (vårt nuvarande marknadskapitalistiska samhällssystem) och den "Nya Ordningen", en fredligare och humanare epok för jordmänskligheten. (Det är frestande att föreslå "Vattumannens tidsålder" som synonym till den kommande nya ordningen.)

Så här lät USA:s mest kända "profet" i domsorden över den nuvarande mänskligheten och Jorden (i Cayces visioner framtonar klassisk antik kosmologi - en besjälad, intelligent värld, där Jorden och solsystemets övriga planeter är medvetandesäten i Världssjälen och där mänsklighetens tankar och handlingar sprider sig som ringar på vattnet ut i kosmos och påverkar tillvaron på sätt som dagens vetenskap inte ens överväger pga dess gudlösa och genant snäva materialism):

"...Åter till de fysiska förändringarna: Jorden kommer att brytas upp i Amerikas västra del. Merparten av Japan måste sjunka ner i havet. Den övre delen av Europa kommer att förändras som när ögat blinkar till. Land kommer att framträda utanför Amerikas östkust. 

...Uppbrott kommer att ske i Arktis och Antarktis, vilka kommer att utlösa vulkanutbrott i de torrida områdena, och då kommer polarna att skifta så att där kyligt eller halvtropiska klimat har rått mer tropiska förhållanden inträder och mossa och ormbunkar kommer att växa.

...Och dessa (geologiska förändringar) kommer att begynna i de perioderna i 58 till 98 när dessa kommer att hållas för att vara perioderna då Hans ljus åter syns i molnen."

(Tranceföredrag 3976-15, den 19 jan 1934)

Cacyeianer har väl misströstat i årtionden nu eftersom alla läst det här och andra kryptiska omen lite som man ville. Men Cayce sade inte att alla dessa ting skulle inträffa i tidsfönstret 1958-1998, han sade bara att geologisk aktivitet som ingår i hans "tidsåldersskifte" skulle påbörjas.

Den åldrige geologen på Hutton Commentaries har pekat ut att en spektakulär serie jordbävningar under vatten faktiskt inträffade under Arktis just som Cayces "tidsfönster" stängdes i slutet av 1900-talet. 

Och "the big one" som seismologer perverst söker knyta till just Tokyo (pga. förödelsen och symbolvärdet), kan mycket väl ligga nära i tiden, med den förhöjda friktionen längsmed de involverade tektoniska plattorna. Det låter onekligen oroande att havsplattan kilat in sig under plattan som Japan vilar på. En noggrann läsaning av Cayce skulle kunna antyda att Japan så att säga kommer att kantra och i stor utsträckning hamna under havsnivån. Kan detta ske genom att jordplattan fortsätter att kila in sig under Japans västkust?

Cayces undermedvetna talade nu inte rena fantasterier, jordplattor var en het teori under de år Cayce producerade dessa digra förutsägelser för mänskligheten. Vad den här översikten på PhysicalGeography.net inte förmäler är hur detaljerad kunskapen var i början av 1900-talet, exakt var gränserna mellan de olika jordplattorna gick. 

Tidsaspekten är således problematisk med Cayces utsagor. I den här förutsägelsen - som jag gärna knyter till vår tid eftersom nätet verkligen kan liknas vid ett "krig i luften" - talar han om ett Harmageddon, tiden då den ontologiska Ondskan - en aktiv kraft som verkar genom människors psyken - skulle göra sitt sista försök att tvinga in mänskligheten i en livsstil som bryter mot Naturens morallagar. 

Olika länder tampas med Ondskans psykiska smittoangrepp på olika sätt, vi ser just hur det sjuder i arabländerna för att eliminera ett förtryckets toppskikt. I Sverige har vi det oreglerade Marknadskapitalismens lakejer regeringen Reinfeldt, vars omänsklighet alla tänkande människor nu ser med egna ögon efter deras försök att trycka in sjuka och fattiga i en typ av system som redan antikens bästa tänkare höll för att vara ett uttryck för djupaste orättfärdighet. 

Ateismens myt om "den bäst lämpade" flyttades över på samhället och Sverige fick en civilekonom - av alla yrken! - till Statens ledare. Jämför med de mystiker och filosofer Platon ville se som det goda samhällets övervakare, människor som för länge sedan sett igenom det glimrande mynt som Den Onde använder för att ta kontroll över individens tankemönster.

Ledsen landsmän, men vi kan tillhöra den döende världen pga. gigantiska kosmiska cykler där felprioriteringarns tid nu är vid vägs ände. Vad som kommer att hända med norra Europa "snabbt som när ett öga blinkar" vill jag inte ens tänka på. Ska vi frysa inne över en natt - precis som man hittat mammutar i Sibirien infrusna mitt i steget, tuggade gräs? Ett noggrant studium av Cayces beskrivningar tyder på det motsatta, kyliga områden kommer att bli mer tropiska.

Alla dessa händelser kan summeras som Harmageddon, och även om Cayce tycks visualisera en kanhända 50-100 år lång process (när de geologiska katastroferna är som mest aktiva), kommer historien i backspegeln att kunna nicka instämmande och säga, ja det var Jordens undergång - Harmageddon - men också början på en ny och värdigare värld. Inte ett Reinfeldt-Sverige där egoism och egennytta upphöjts till livets mening om man säger så.

*****

Illustrationen visar relaterade böcker som länge stod i min litterära skamvrå (varefter mer "pk" eller vetenskaplig litteratur kom i fokus), men som jag aldrig helt släppt. Synskhet existerar och bortom senare tiders hajp av Edgar Cayce fanns ett extraordinärt mänskligt fenomen.

  • Harmon Bro - Edgar Cayce on Religion and Psychic Experience (1968, Warner Books)
  • Jess Stearn: Edgar Cayce - The Sleeping Prophet (januari 1967, Bantam)
  • Edgar Evans Cayce: Edgar Cayce on Atlantis (1968, Warner Books).

Doktor Bro var en präst som efter att ha under en längre tid ha studerat Cayce i trancetillstånd omskolade sig till psykolog och ägnade sitt liv åt medvetandets mysterier. En utmärkt bok men troligen inte längre i tryck.

Den tredje boken citerar flera förutsägelser inom ramen för Cayces, det medges, svårtsmälta vision om att mänskligheten har nått högteknologi och bränt ut sig en gång tidigare - legenden om det sjunkna Atlantis! 

Missa härvidlag inte Japans symbolvärde i den nya sataniska teknokrati som är ett av de vägande skälen till att västvärldens livskvalitet blivit så oerhört mycket sämre de senaste åren. Marknaden i kombination med intill förbannelse kvantitativa och effektivitetskalkylerande datasystem är de facto sinnebilden för Den Store Satans välde. Tro mig, jag var dataprogrammerare i fem år. 

Teknik utan filosofi är livsfarlig, och svenskarna - teknokratiska ateister - är något av det ruggigare världen skådat. I det här landet kan rekryterare t.ex. inte tänka längre, med datasystemens hjälp behöver de bara filtrera arbetssökanden som matchar prefigurerade mallar. Senast noterade jag en ny valmöjlighet i datasystemet hos något stort rekryteringsföretag: "Vill inte uppge min ålder". Gissa om det förvalet är kopplat till ett dolt minus för dålig meddelsamhet! Bortsorterad direkt.

Själlösheten och ointelligensen löper amok. Och det är ingen förmildrande omständighet är att svenskarna är så karaktärslöst folk att de inte själva längre startar krig. Det är snarare värre att de insidiöst via exportprodukter bidrar till världens försämring. 

Så låt nu "svenska seismologer", vilka DN-artikeln hyllar som i framkant, bistå japanerna humanitärt. Då är inte hela den svenska särprägeln så tokgalen som vår tillverkning av Boforskanoner, landminor och stridsflygplan indikerar. Då kanske Sverige kan vinna några pluspoäng inför den ofantliga Intelligens som andra kulturer, bland annat den kinesiska, kallat "Himmelen". Då kanske vi kommer att få en funktion även efter övergången till "Den Nya Ordningen".


Se även:

SvD: Sårbarheten blir uppenbar (reflektioner över tsunamin och industrisamhället). Även föregående dags Skalvet skakar Japans ekonomi.

AB: Explosion på kärnkraftverk

Stör ekonomi klärvoajans? - några fler tankar om Edgar Cayce.